Ελαφρύ, θρεπτικό και πανεύκολο γεύμα.

30′ προετοιμασία
Σύνολο: 30 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά

Για το κουσκούς
300 γρ. κουσκούς (το δημητριακό, όχι το ζυμαρικό – το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)

2 μεγάλα αγγούρια, κατά προτίμηση βιολογικά, με τη φλούδα, καλά πλυμένα, κομμένα κατά μήκος στη μέση, ξεσποριασμένα και κομμένα σε κυβάκια

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ

τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα

τα φύλλα από 2 ματσάκια δυόσμο, ψιλοκομμένα

χυμός από 1 – 2 λεμόνια (ή όσο θέλετε)

160 ml ελαιόλαδο

20 λεπτές φέτες καπνιστού σολομού

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

-200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-70 γρ. γιαούρτι πρόβειο
-1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
-1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
-1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κουσκούς
Βάζουμε στο βραστήρα νερό να βράσει, όσο ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Συνήθως χρειάζεται τόσο νερό όσο και ο όγκος του κουσκούς, δηλαδή, αν το κουσκούς είναι 2 φλιτζάνια, βάζουμε να βράσουν 2 φλιτζάνια νερό.

Αν έχουμε έτοιμο σπιτικό ζωμό λαχανικών, τότε χρησιμοποιούμε αυτόν. Βάζουμε το κουσκούς σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το βραστό νερό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη.

Το αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι το κουσκούς να απορροφήσει όλο το νερό.

Βγάζουμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε το κουσκούς με ένα πιρούνι, για να ξεχωρίσουν οι κόκκοι του και να αφρατέψει.

Αφήνουμε το κουσκούς να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το αγγούρι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με δύο κουτάλες.

Σάλτσα γιαουρτιού
Βάζουμε στο μπλέντερ τα δύο είδη γιαουρτιού, το μέλι, το σκόρδο, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε για να γίνουν λείος πολτός.

Αν θέλουμε, περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι- σήτα για να αποκτήσει εντελώς βελούδινη, φίνα υφή.

Μοιράζουμε το κουσκούς στα πιάτα και βάζουμε σε κάθε πιάτο από 5 φέτες σολομό.

Περιχύνουμε το σολομό με τη σάλτσα γιαουρτιού ή τη βάζουμε σε μπολ για να παίρνει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος