Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός συνολικά στην Ελλάδα ανέρχεται σε 530.

Από αυτά τα 530 κρούσματα, τα 98 είναι απροσδιόριστης προέλευσης, ενώ τα περισσότερα παραμένουν στην Αθήνα. 100 από εκείνους τους ασθενείς νοσηλεύονται και οι 18 είναι διασωληνωμένοι και όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας «πολλοί ακόμα αναμένεται να διασωληνευτούν. Είναι μια σοβαρή νόσος, σοβαρή πνευμονία». Εξιτήριο έχουν πάρει 19 συμπολίτες μας. Η πλειονότητα όσων νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, το 54% είναι άνδρες, ενώ το 47% εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών.

Συνολικά στην Ελλάδα, 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, και οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο 13ος ήταν άνω των 80. Ο μέσος όρος των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή ήταν τα 76 έτη. Οπως σημείωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ: «Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των προβλέψεών μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειάς μας και το αν θα τηρήσουμε τ μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.

Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε έγκυρη και εγκεκριμένη θεραπεία. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με έναν ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε τι συμβαίνει στην Ισπανία αναφέροντας ότι «οι φίλοι Ισπανοί γιατροί έφτασαν να δίνουν προτεραιότητα στα περιστατικά ανθρώπων που δείχνουν να έχουν πάνω από 2 χρόνια προσδόκιμο [ζωής]».

Συνεχίζοντας απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους. Είναι άδικο για όλους αυτούς που τηρούν το μήνυμα κάποιοι άλλοι απερίσκεπτα να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς της μετάδοσης του ιού στην κοινωνία, τόνισε.

Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες εβδομάδες είναι απόλυτος κρίσιμες και αυτό πρέπει να είναι στο μυαλό όλων μας. Εχουμε λάβει εγκαίρως μέτρα ώστε να μην γίνουμε Ιταλία. Είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα», τόνισε αρχικά με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Να είστε σίγουροι ότι στο χρόνο που πρέπει θα λάβουμε όποια επιπλέον μέτρα πρέπει. Να μην χαθούν άνθρωποι, εξαιτίας της δικής μας απερισκεψίας, που θα μπορούσαν να μην είχαν νοσήσει, συνέχισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού από διάφορες χώρες και σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε πτήσεις από Αγγλία.

LIVE η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως και στην χώρα μας και όλα τα στοιχεία:

Οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται σε 13 . Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο 13ος ήταν άνω 80 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 76 έτη. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και μία γυναίκα άνω των 90 ετών, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: iefimerida.gr