Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι η μη εμβολιαστική κάλυψη οδηγεί στην εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ανέφερε παράδειγμα την Συρία. Η Συρία όπως είπε, μετά από 13 χρόνια ελευθερίας από πολιομελύτιδα λόγω του πολέμου είχε την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων κάτι το οποίο σήμανε συναγερμό σε γειτονικές χώρες, αλλά και στην Ευρώπη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των ανοσοκατασταλμένων. Για παιδιά και εφήβους 5-17 ετών συστήνεται η τρίτη δόση, 4 εβδομάδες από την δεύτερη. Για ενηλίκους συστήνεται ο εμβολιασμός με αναμνηστική 4η δόση, τρεις μήνες μετά τη 3η δόση.

Όσοι κάνουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν αποκλείονται από την αιμοδοσία. Μετά από μία εβδομάδα μπορούν να δώσουν αίμα επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Σχετικά με την περίπτωση να χορηγηθεί τέταρτη δόση του εμβολίου μετά την άρση των περιορισμών, ανέφερε ότι είναι ένα ενδεχόμενο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. «Η χορήγηση 4ης δόσης απασχολεί όλα τα κράτη και ήδη η Αγγλία όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι την ενέκρινε για τους άνω των 70 ετών. Θετική και η τοποθέτηση της Αμερικής. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνονται και οι πληροφορίες ότι η ανοσία από τις τρεις δόσεις προφυλάσσει για μακρό χρονικό διάστημα. Θα γίνει αξιολόγηση για την 4η δόση, θα μας απασχολήσει το θέμα αυτό, αλλά η ανοσία στις τρεις δόσεις ξεπερνά όχι μόνο τους 6 μήνες αλλά και το χρόνο», ήταν τα λόγια της Μαρίας Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζοντας ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. Το πρώτο ραντεβού με το εμβόλιο της Novavax θα πραγματοποιηθεί στις 05/3.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι το 74,9% του γενικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ποσοστό που ισοδυναμεί με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στον ενήλικο πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 84,4%.