Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες σιτοπαραγωγοί στις ΠΕ Γρεβενών και Κοζάνης. Συγκεκριμένα μέσα στην καλλιεργητική περίοδο ήρθαν αντιμέτωποι με τον παγετό και με την ανομβρία της άνοιξης με αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση της παραγωγής στο μαλακό και σκληρό σιτάρι τώρα που έχουν ξεκινήσει οι αλωνισμοί στα χωράφια τους (σε κάποιες περιπτώσεις δεν παίρνουν πάνω από 150 – 250 κιλά το στρέμμα ενώ σε κανονικές συνθήκες η απόδοση της παραγωγής τους ξεπερνούσε τα 400-500 κιλά).

Οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν την καταστροφή της παραγωγής τους και τη νέα τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο τους δυσκολεύει να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα των καλλιεργειών τους, αλλά επιδεινώνει περαιτέρω και το βιοτικό τους επίπεδο.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών.

• Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.