Συμπληρώνονται φέτος 76 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών, το 1945, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και χιλιάδες άλλους τα επόμενα χρόνια από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Στόχος αυτού του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ ήταν ο εκφοβισμός των λαών, της Σοβιετικής Ένωσης, του ανερχόμενου τότε σοσιαλιστικού συστήματος και του κομμουνιστικού κινήματος, αφού η έκβαση του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου είχε ήδη κριθεί.

Σήμερα, 76 χρόνια μετά, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σε όλο τον κόσμο, με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, του Καυκάσου να είναι στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης. 76 χρόνια μετά, δυναμώνουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Ιούνη του 2021, όπου υιοθετήθηκε η στρατηγική “ΝΑΤΟ 2030”, επικύρωσε όλες τις προηγούμενες επικίνδυνες αποφάσεις, αυτού του επιθετικού ιμπεριαλιστικού μηχανισμού, με σημαντικότερη αυτή για το “πρώτο πυρηνικό πλήγμα”, που εξετάζεται ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της αστικής τάξης Ελλάδας, δηλαδή τη συμμετοχή της στο «πλιάτσικο» που διεξάγεται σε βάρος των λαών, στον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πηγών και δρόμων.

Αυτή την πολιτική ακολουθεί κι αναβαθμίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τα βήματα της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Η ενίσχυση της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, η εκτόξευση των εξοπλισμών για το ΝΑΤΟ και η συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αυτά τα σχέδια είναι βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται η ετοιμότητα της χώρας για την εγκατάσταση και πυρηνικών στο έδαφος της.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση του ΝΑΤΟ, στις πολεμικές δαπάνες, πάνω ακόμη κι από τις ΗΠΑ, την ίδια ώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις μειώνουν τη χρηματοδότηση για μία σειρά τομείς, που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι αυτή της αντιπυρικής προστασίας, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας των λαών, ούτε να θωρακίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την προώθηση σχεδίων συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και στο Κυπριακό, με την αναθέρμανση διχοτομικών σχεδίων, έχουν τη σφραγίδα αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με στόχο τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.

Η αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι αναπόσπαστα δεμένα με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με τους λαούς κυρίαρχους και με τη δική τους εξουσία, προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών.