Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας, αναφέρθηκε στο θέμα του ανδριάντα Ιωακείμ λέγοντας πως ο ένας εκ των δύο προτεινόμενων χώρων τοποθέτησης, “έχει αναβαθμιστεί και θα αναβαθμιστεί συνολικά γιατί είχε αφεθεί στην τύχη του”, αναφερόμενος στη θέση Νταμάρια.

Η εύλογη απορία που προκύπτει είναι γιατί να μην αναβαθμιστεί η έτερη επιλογή της τοποθέτησης του ανδριάντα, η πλατεία Συντάγματος, η οποία επίσης έχει αφεθεί στην τύχη της, βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πόλης και αποτελεί έναν εντελώς ανεκμετάλλευτο χώρο πρασίνου;

Η τοποθέτηση του ανδριάντα του μητροπολίτη Ιωακείμ στην πλατεία Συντάγματος, πέρα από την ουσιαστική, συμβολική, αλλά και ηθική διάσταση που έχει, θα συμβάλει στην ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου και στην περαιτέρω αξιοποιήση του.
Δηλαδή η αναβάθμιση ενός χώρου εκτός πόλης, με μηδενική επισκεψιμότητα έχει μεγαλύτερη ανάγκη αναβάθμισης από μια πλατεία/πάρκο εντός αστικού ιστού που ανήκει στους δημότες της και χρησιμοποιείται από αυτούς;

Ακολουθεί μέρος της εισήγησης της Κοινότητας Κοζάνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

Εμείς ως Συμβούλιο Κοινότητας οφείλουμε να γνωμοδοτούμε και να παρουσιάζουμε τεκμηριωμένα επικοινωνωντάς με όλους τους πρωτοβάθμιους φορείς και συλλογικά όργανα καθώς και να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς και σκέψεις των συμπολιτών μας στο Ανώτατο όργανο του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πράγμα το οποίο γίνεται. Για αυτό το λόγο σεβόμενοι την ιστορικότητα και τη δράση του Μητροπολίτη Ιωακείμ προτείνουμε: Ο ανδριάντας να τοποθετηθεί στη πλατεία Συντάγματος (αρχή οδού Γκέρτσου).

Η θέση του συμβουλίου της Κοινότητας είναι ότι ο ανδριάντας, αρμόζει να βρίσκεται εντός αστικού ιστού, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει την ιστορική φυσιογνωμία του μητροπολίτη Ιωακείμ, ένα μέρος που θα αποκαθιστά την ιστορική μνήμη και θα αποτελεί αφορμή για αναζήτηση της εμβληματικής προσωπικότητας και δράσης του τιμώντας παράλληλα τη μνήμη και τους αγώνες του.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας – Παράρτημα Κοζάνης σε δελτίο τύπου που εξέδωσε (μπορείτε να διαβάσετε ανλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο), συμμερίζεται την άποψη μας, αναφέροντας: “Η πρόταση μας είναι εφόσον δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, να τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία ήταν παλιότερα τα κρατητήρια της Ασφάλειας της Κοζάνης, στα οποία κρατήθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν απάνθρωπα και από εκεί εξορίστηκαν σε μαρτυρικούς τόπους, αρκετοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και μετέπειτα αγωνιστές της περιόδου μετά τον εμφύλιο, αλλά και της περιόδου της χούντας 1967 – 1974. Η τοποθέτηση του ανδριάντα στο χώρο αυτό δεν είναι τυχαία. Συμβολίζει τη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Κοζάνης, τους αγώνες τους λαού της, τα ιδανικά της για τα οποία αγωνίστηκε και ο μητροπολίτης Ιωακείμ, τα οποία ακόμα και σήμερα παραμένουν ανεκπλήρωτα”.

Πρόταση του Συμβουλίου της Κοινότητας Κοζάνης:
1η: Ο ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ να τοποθετηθεί στη πλατεία Συντάγματος.
Αρκεί αυτή η πρόταση να είναι ομόφωνη και όχι διχαστική. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις οφείλουμε να είναι ομόφωνες και συλλογικές από όλους! Δεν χρειάζεται να διχάζουμε την κοινωνία προς τέρψιν του θεάματος !
2η: Η αναβολή του θέματος από το ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να μεταφερθεί σε τακτικό συμβούλιο , ώστε να δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν δημοσίως φορείς και πολίτες με τη πρέπουσα σημασία και τον ανάλογο συμβολισμό που κατέχει αυτό το θέμα.

Θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα σε όλους και τις οικογένειες σας,
Ομοψυχία, Υπομονή και Δύναμη για καλύτερες ημέρες εύχομαι!

Με τιμή,
Γρηγοριάδης Χ. Ιωάννης
Πρόεδρος Κοινότητας Κοζάνης,

τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Κοζάνης