ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & επενδύσεων

Θέμα: Για μέτρα στήριξης των Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος κατά την περίοδο της πανδημίας και αναστολής των καταστημάτων τους.

Οι καταστηματάρχες κουρείς και κομμωτές από την αρχή της πανδημίας και πάνω από ένα χρόνο, είναι από τους πρώτους επαγγελματίες που ανέστειλαν τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων τους, με συνεχή ανοίγματα και κλεισίματα των καταστημάτων τους με βάση τα περιοριστικά μέτρα. Όλη αυτή η κατάσταση, τα παρατεταμένα lockdown και η αναδουλειά έχει οδηγήσει τον κλάδο μπροστά σε οξυμένα προβλήματα με τους επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Τα ήδη συσσωρευμένα χρέη σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και τράπεζες σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την πραγματική προστασία του εισοδήματος τους, καθιστούν αδύνατη την προσπάθεια των περισσοτέρων να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις. Τα μέτρα του «παγώματος» ή της μετάθεσης των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε μεταγενέστερο χρόνο δεν μπορούν να διασφαλίσουν την κάλυψη των βασικών οικογενειακών αναγκών.

Για τους παραπάνω λόγους Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθενται να κάνουν ώστε να παρθούν μέτρα που είναι αναγκαία για την προστασία του εισοδήματος του κλάδου, όπως:
1. Απαλλαγή από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες που τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας η επιχείρηση από την κυβέρνηση, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
2. Μεταφορά των υπηρεσιών της Κομμωτικής Τέχνης στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
3. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
4. Να δοθεί επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους του κομμωτές-κουρείς, καθώς λόγω της εφαρμογής των μέτρων που επιβλήθηκαν από το κράτος σχετικά με την τήρηση της απαιτούμενης απόστασης και το σύνολο των παρευρισκόμενων μέσα στο κομμωτήριο/κουρείο, οδηγηθήκαν σε υπολειτουργία.
5. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
6. Οι αιτήσεις ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
7. Αναστολή πληρωμών όλων των λογαριασμών ΔΕΚΟ (ενέργεια, νερό, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη) και έκπτωση των οφειλών που αφορούν το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των κομμωτηρίων.
8. Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
9. Μείωση μισθώματος για την κύρια κατοικία των επαγγελματιών κουρέων/κομμωτών.
10. Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
11. Ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης “e-lianiko” με στόχο τη δημιουργία e-shop και σε όσες επιχειρήσεις έχουν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο.
12. Θέσπιση ειδικού καθεστώτος για τις “κόκκινες περιοχές” όσον αφορά τα προγράμματα επιχορηγήσεων ΕΣΠΑ και τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
13. Άδεια με αποζημίωση σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση λόγω ασθένειας του ιδιοκτήτη.

Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης