Η κοζανίτικη αποκριά 2023 ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη των τελευταίων ετών .Θες η καλακαιρία, θες η περίοδος της πανδημίας που στέρησε την πόλη από το έθιμο των φανών και έφερε μεγαλύτερη δίψα , θες όλα μαζί το αποτέλεσμα ήταν να περάσουμε μια περίοδο 14 ημερών γεμάτη εκδηλώσεις που έφεραν και κόσμο στην πόλη. Τα καταστήματα δούλεψαν, τα ξενοδοχεία γέμισαν , ακόμα και το σαββατοκύριακο της Μικρής Αποκριάς με το Κοζάνη Festival .Έστω δηλαδή και τεχνηέντως με συλλόγους φιλοξενούμενους στα καταλύματα της πόλης .

Η παρέλαση ήταν αναμφισβήτητα αξεπέραστη με αρκετά θέματα επηρεασμένα από την λεγόμενη πράσινη μετάβαση με τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα να πρωταγωνιστούν. Ακόμα και εδώ φάνηκε ότι η Κοζάνη έχει την ανάγκη να παραμείνει ενεργειακό κέντρο της χώρας χωρίς βέβαια οι πολίτες να έχουν πειστεί για τον τρόπο. Τα κουστούμια συλλόγων εντυπωσίασαν και κυρίως τα πολυάριθμα μέλη τους που διασκέδαζαν στους δρόμους .

Ευχάριστο ήταν τελικά ότι άναψε και ο φανός Κεραμαριό την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς με πολύ μάλιστα κόσμο. Όσο για το ωράριο των καταστημάτων ψυχαγωγίας το τριήμερο της Μεγάλης Αποκριάς ήταν ελεύθερο λες και υπήρχε άγραφος νόμος.

Σε κάθε περίπτωση η ατμόσφαιρα όλη την περίοδο ήταν εορταστική , ο κόσμος γλέντησε , είδε θέατρο , γέλασε , γεύτηκε τα κιχιά στους φανούς και η πόλη υποδέχτηκε μετά από χρόνια χιλιάδες επισκέπτες .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

(Φωτογραφία του Αργύρη Καραμούζα)