ΜΑΤΙΝΑ ΜΟΜΤΣΙΟΥ: “Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ”

Για τη μεγάλη και εκρηκτική συμμετοχή του κόσμου στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κοζάνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Φανού Λάκκος τ’ Μάγγαν , Ματίνα Μόμτσιου – Τσικριτζή, σχολιάζοντας την ανάγκη του κόσμου χρόνο να με το χρόνο να βγει έξω και να διασκεδάσει, μέσα στη μαυρίλα του. Το έθιμο των φανών, όπως τόνισε, είναι μοναδικό στο είδος του, γιατί κατορθώνει να ενώσει μικρούς και μεγάλους, ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάτι που δεν ισχύει ποτέ άλλοτε σε ό,τι αφορά την διασκέδαση.

“Η εκρηκτική συμμετοχή του κόσμου είναι ένδειξη του πόσο έχει ανάγκη ο κόσμος μέσα στη μαυρίλα του να βγει έξω. Εφέτος γινόταν το αδιαχώρητο τόσο στις εκδηλώσεις της πλατείας, όσο και έξω στους δρόμους, καθώς και στους φανούς, και την ημέρα που ο κάθε φανός είχε την τιμητική του, αλλά και το Σαββατοκύριακο. Την Τσικνοπέμπτη , επίσης, είχε πολύ κόσμο και ορισμένα μαγαζιά στην πλατεία ήταν γεμάτα. Ακόμη, άναψε ξανά ο φανός νεολαίας που ξανα – ξεκίνησε μετά από πολλά χρόνια και έδωσε ώθηση μετά από πολλά χρόνια. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στους φανούς. Είναι μια από τις λίγες στιγμές έκφρασης του κόσμου που ανταμώνονται όλες οι ηλικίες στη διασκέδαση. Στην αποκριά και στους φανούς συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες από μικρά παιδιά, έφηβοι, νέοι γονείς, μεσήλικες, γέροι. Αυτό δεν έχει μελετηθεί αρκετά, είναι πολύ σημαντικό και πολύ συγκινητικό”, σημείωσε.

Πως όμως θα συνεχιστεί το έθιμο; Σύμφωνα με την ίδια “Πρέπει ο κόσμος να αφεθεί και να καταλάβει πράγματα από μόνος του. Να μη τους γεμίζουμε το κεφάλι με πολλά κλισέ. Ας ρουφήξουν ατμόσφαιρα και μόνοι τους θα αποφασίσουν τι θέλουν να κρατήσουν και τι όχι από το έθιμο. Η κάθε νέα γενιά που κρατάει το έθιμο αποφασίζει τι θα κρατήσει. Αν το έθιμο έχει δυναμική θα κρατήσει…”

 

φωτογραφία: Andreas Tzimos

 


Β.Σ.