ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΝΕΟΙ ΚΑΔΟΙ ΣΕ 250 ΝΕΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

– Συνολικά θα λειτουργούν πλέον 500 καφέ κάδοι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Η επέκταση του προγράμματος διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων που εφαρμόζει ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την ΔΙΑΔΥΜΑ, σχεδιάζεται από την δημοτική αρχή. Μάλιστα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει προς έγκριση και η υπογραφή της  Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Κοζάνης και ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. με τίτλο: Επέκταση Προγράμματος Διαλογής στην πηγή Βιοαποβλήτων. Το θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, τελικά αποσύρθηκε, μιας και αποφασίστηκε να έρθει εκ νέου ολοκληρωμένα, αφού πρώτα παρουσιαστούν από την εταιρεία τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο πιλοτικής εφαρμογής του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος.

Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Κοζάνης, σχεδιάζεται να αυξηθούν τα νοικοκυριά που εφαρμόζουν τη διαλογή των βιοαποβλήτων (για κομποστ) στην πηγή σε 250 επιπλέον των 220 περίπου που ήδη την εφαρμόζουν (για τον πρώτο χρόνο είχε επιλεγεί η γειτονιά Πλατάνια, στην Παναγία Φανερωμένη). Να σημειωθεί πως η τωρινή σύμβαση μεταξύ δήμου – ΔΙΑΔΥΜΑ λήγει στις 30 Νοεμβρίου, ενώ με την καινούρια το πρόγραμμα εγγυάται ότι θα λειτουργεί για 13 μήνες ακόμη.

Με την επέκταση του προγράμματος θα μπουν περίπου 250 νέοι κάδοι σε νοικοκυριά καθώς και σε επιλεγμένα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος που παράγουν βιοαπόβλητα και στην τωρινή τους μορφή απλά καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων. Στο σύνολό τους, θα λειτουργούν πλέον 500 μονάδες βιοαποβλήτων, ενώ με τη νέα σύμβαση θα προβλέπεται η εκπαίδευση τόσο του προσωπικού που θα τους συλλέγει, όσο φυσικά και η εκπαίδευση των κατοίκων, αλλά η προμήθεια των καφέ κάδων και του εξοπλισμού τους.

Το ύψος της σύμβασης με τη ΔΙΑΔΥΜΑ αγγίζει τις 80,000 ευρώ,  ενώ πριν την έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πρώτης πειραματικής φάσης διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή!

Αντικείμενο και σκοπός της Σύμβασης

Όπως αναφέρεται στην σχετική εισήγηση: “Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η επέκταση και η μελέτη αξιολόγησης αποτελεσμάτων του προγράμματος ΔσΠ Βιοαποβλήτων το οποίο αναπτύχτηκε στα πλαίσια της βελτιστοποίησης της διαχείρισης των ΑΣΑ στον Δήμο Κοζάνης και κυρίως στην προσαρμογή των υπηρεσιών αποκομιδής στις υποχρεώσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), για χωριστή συλλογή του ρεύματος των βιοαποβλήτων. Στα πλαίσια της παρούσας προγραμματικής θα γίνει επέκταση του υφιστάμενου δικτύου συλλογής, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της προηγούμενη δράσης. Στόχος είναι η συμμετοχή επιπλέον 250 νοικοκυριών ή/και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Προϋπολογισμός – Χρηματοδότηση – Όροι καταβολής

Το τίμημα ορίζεται σε ογδόντα χιλιάδες ευρώ (€ 80.000) με ΦΠΑ 24% και θα καταβληθεί από τον Δήμο Κοζάνης στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου «Επέκταση Προγράμματος ΔσΠ Βιοαποβλήτων» το οποίο έχει ενταχθεί στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης”.

 

Β.Σ.