ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Με την ελπίδα πως θα αναστραφεί το “παγωμένο” κλίμα που επικράτησε την πρώτη εβδομάδα στα μαγαζιά της Κοζάνης, οι έμποροι της περιοχής καλούν τον κόσμο να στηρίξει τα καταστήματα , στηρίζοντας την τοπική αγορά σε αυτές τις χειμερινές εκπτώσεις. Μάλιστα υπόσχονται γενναίες εκπτώσεις για τον κόσμο που θα μπορέσει να βγει στα μαγαζιά.
Για την “παγωμένη” αγορά της Κοζάνης κατά την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Δημήτρης Αθανασιάδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης. Όπως τόνισε ο ίδιος: “Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 9 του μήνα, την προηγούμενη Δευτέρα, ωστόσο οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στον κόσμο να βγει έξω στην αγορά . Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και στη μετακίνηση, πέρα από το ολικό ψύχος. Η παγωνιά που επικρατούσε πάγωσε και την αγορά σε γενικές γραμμές”.

Συνήθως τις πρώτες ημέρες της εκπτωτικής περιόδου υπάρχει μια αυξητική κίνηση στην αγορά , για αυτό και εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι πως όσοι δεν βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω παγετού, ότι αυτές τις ημέρες που βελτιώθηκε ο καιρός, θα βγει στα μαγαζιά, δίνοντας μια κίνηση και μια ανάσα στην αγορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα τοπικά καταστήματα υπάρχουν συμφέρουσες προσφορές για να κάνει συμφέρουσες αγορές το κοινό και να επωφεληθεί από τα τοπικά καταστήματα της Κοζάνης.  “Οι προσφορές που θα γίνουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα είναι μεγάλες, γιατί την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι έμποροι είχαν εναποθέσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αισιοδοξίας για να δουλέψουν, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς η αγορά δεν κινήθηκε στις γιορτές, πέρα από 2-3 μέρες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας πως είναι μια καλή ευκαιρία και για τους εμπόρους να μπορέσουν να ρευστοποιήσουν τα εμπορεύματά τους και να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων, αλλά ταυτόχρονα και το καταναλωτικό κοινό και να επωφεληθεί των εκπτώσεων.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, ο κ. Αθανασιάδης ρωτήθηκε σχετικά με τον αριθμό των “λουκέτων” στην αγορά σημειώνοντας πως ευτυχώς ο αριθμός έχει μειωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ωστόσο πως  “μετά τις εκπτώσεις θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι για τα εμπορικά καταστήματα, αν μπορέσουν δηλαδή να κρατηθούν στην αγορά,. Η  περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οικονομική ασφυξία, οι δυσβάστακτες υποχρεώσεις φορολογικές και όχι μόνο, των νοικοκυριών, δεν επιτρέπουν στο καταναλωτικό κοινό να κινηθούν. Ο κόσμος θέλει να αγοράσει αλλά δεν έχει τη δυνατότητα”, αναφέρει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις, ο ίδιος συμβουλεύει το αγοραστικό κοινό πως ο νόμος προβλέπει να αναγράφεται η παλαιά τιμή και η καινούρια μετά την έκπτωση, πόσο ήταν δηλαδή και πως διαμορφώνεται το αγαθό .  Το ποσοστό της έκπτωσης δεν υποχρεούται να αναγράφεται. Ο ίδιος συμβουλεύει, επίσης, τον κόσμο να κάνει έρευνα αγοράς, μιας και ο ανταγωνισμός υπάρχει και οι ευκαιρίες στην αγορά είναι πολλές.

Τέλος, να σημειωθεί πως αυτή την Κυριακή αυτή τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, προαιρετικά από το νόμο. Έγκειται στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία αν θα ανοίξει ή όχι, ωστόσο οι εκτιμήσεις λένε πως η αγορά της Κοζάνης θα ήταν ανοιχτή. Είναι μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο αν μπορεί να μετακινηθεί , να στηρίξει τα τοπικά καταστήματα.

 

Β.Σ.