2018 η Σκανδιναβία, 2019 η Σιβηρία, η Αλάσκα, η Γροιλανδία, ο Καναδάς, η Καλιφόρνια φλέγονται , η Βενετία βουλιάζει
Κι αν αναρωτηθεί κανείς γιατί, η απάντηση είναι προφανής.

Είναι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, στο όνομα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, υπεύθυνες για την άνοδο της θερμοκρασίας και τις συνέπειές της.

2019 ο Αμαζόνιος φλέγεται

75.336 πυρκαγιές στην Βραζιλία, οι 40.000 στον μεγαλύτερο πνεύμονα ζωής του πλανήτη, στον Αμαζόνιο.

Κι αν αναρωτηθεί κανείς πώς και γιατί, η απάντηση είναι προφανής.

Οι πυρκαγιές συνδέονται με εμπρησμούς για αύξηση της καλλιεργήσιμης γης

Οι πυρκαγιές στηρίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο την κτηνοτροφία

Οι πυρκαγιές στηρίζουν τις παράνομες εξορύξεις ορυκτών

Οι πυρκαγιές στηρίζουν την παράνομη υλοτομία

Η τέφρα των αποψιλωμένων δασών αποτελεί εξαιρετικό λίπασμα προς εξαγωγή
Οι πυρκαγιές στηρίζουν την ανάπτυξη της Βραζιλίας, δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βόειου κρέατος).

Όσον αφορά στους αυτόχθονες και τις προστατευόμενες γαίες τους, αποτελούν εμπόδιο και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκαν (δολοφονίες κάποιων που αντιστάθηκαν σθεναρά).

Οι πολιτικές Μπολσονάρο έχουν αποδυναμώσει την προστασία του τροπικού δάσους. Άλλωστε όπως διαμήνυσε προεκλογικά δεν θα συνέχιζε την πολιτική για την προστασία του τροπικού δάσους και το έκανε πράξη

2019-2020 η Αυστραλία φλέγεται

Πάνω από το 1/3 των Αυστραλών υπολογίζεται ότι έχει πληγεί από τις μεγα-πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβρη του 2019 και έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
500 εκατομμύρια ζώα έχασαν την ζωή τους, ενώ ο αριθμός υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο. Η ήπειρος απειλείται με εξαφάνιση ειδών.

Και αν αναρωτηθεί κανείς πώς και γιατί η απάντηση είναι προφανής

Από το 1996 διαδοχικές κυβερνήσεις αγωνίστηκαν με επιτυχία για να αναστρέψουν τις διεθνείς συνθήκες για την κλιματική αλλαγή. Άλλωστε η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είναι ιδιαίτερα επικερδής ( η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα)και βέβαια ο μεγαλύτερος χορηγός των δύο μεγάλων κομμάτων. Μάταια η κοινωνία των πολιτών ζητά από την κυβέρνηση την θεσμοθέτηση μέτρων για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την επιτάχυνση της στροφής της χώρας σε ΑΠΕ. Ο πρωθυπουργός διαψεύδει πως τα ορυκτά καύσιμα είναι υπεύθυνα για τις καταστροφικές πυρκαγιές και δηλώνει ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει ήδη αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή λοιπόν είναι μια γεύση της νέας κανονικότητας. Η απότομη κλιματική αλλαγή, πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη, θα επαναπροσδιορίσει τη ζωή, όπως μέχρι σήμερα την γνωρίζουμε.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κάποιος εχέφρων να τα κατατάξει στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να ζητήσει την δίωξη των υπευθύνων.

Όμως εμείς ‘δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα’ .

Άλλωστε για την οικολογική καταστροφή ας σκεφτούν οι απόγονοί μας. Αυτοί θα κληθούν να ζήσουν στον πλανήτη του μέλλοντος.

Τόπος Να Ζεις