ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνικών και των εργαζομένων της ΔΕΗ, ενόψει της κατάθεσης της ψήφισης του νομοσχεδίου  για την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Μάλιστα συνεδρίασε την Τετάρτη  στην αίθουσα συνεδριάσεων, του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαλόπολης, το Ενιαίο Συντονιστικό Όργανο, κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη από πλευράς των τοπικών φορέων, έδωσαν το “παρών” ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης , οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες , ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, οι δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας κ.κ. Ιωαννίδης και Ζαμανίδης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και φυσικά συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από τα σωματεία εργαζομένων, οι Μόσχος Μόσχου και Αθανάσιος Μάστορας του “Σπάρτακου” κ.α..

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, στόχος των τοπικών κοινωνικών είναι να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους στον αγώνα τους, ενάντια στην πώληση λιγνιτικών μονάδων. Σημείωσε , δε , πως: “Επειδή πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα πρέπει η αντίδρασή μας να είναι ισχυρή και έντονη. Στη συνεδρίαση του συντονιστικού έγιναν διάφορες προτάσεις για τις μορφές που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις και όλοι συμφωνήσαμε ότι οι εργαζόμενοι θα αναλάβουν τις πρωτοβουλίες και εμείς θα ακολουθήσουμε”.

Σύμφωνα με το αγωνιστικό πλάνο δράσης, θα γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις  48ωρες, ενώ στο “τραπέζι” έπεσε και η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, ενώ όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις . Ερωτηθείς αν οι τοπικοί άρχοντες θα σταθούν στο πλευρό των εργαζόμενων, αν τυχόν “κλείσουν” διακόπτες ή γίνουν άλλες δυναμικές δράσεις, ο κ. Ζαμανίδης απάντησε θετικά, λέγοντας πως ο αγώνας πρέπει να γίνει.

Μετά την πεντάωρη  συνάντηση και αφού εξετάστηκαν όλα τα θέματα, αποφασίστηκαν τα εξής:

Α. Κλιμάκωση έκφρασης σε δύο (2) επίπεδα

1ο Επίπεδο: Αποτροπή σχεδιασμού πώλησης λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 Μεγαλόπολης, μονάδας 1 στη Μελίτη και άδειας κατασκευής μονάδας «Μελίτη 2», στη Φλώρινα, μαζί με τα Ορυχεία.

  • Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, τον επόμενο μήνα, τότε θα ενεργοποιηθεί το 2ο επίπεδο.

2ο Επίπεδο: Αποθάρρυνση επίδοξων αγοραστών, μέσω της πρόταξης του σχεδίου της προώθησης των αντικινήτρων.

Β. Αγωνιστική Δράση σε 3 σκέλη

1ο Σκέλος: Συνδικαλιστική αντίδραση/κινητοποιήσεις

2ο Σκέλος: Νομική αντίδραση

– Στο μέρος των εδαφών
– Στο μέρος του συμφέροντος των Μετόχων της Επιχείρησης

3ο Σκέλος: Προώθηση πρότασης εναλλακτικής διαχείρισης, μέσω της λύσης των ΝΟΜΕ

Τέλος, το Συντονιστικό Όργανο, εξουσιοδότησε αντιπροσωπεία, η οποία και θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή και την παρουσία του στην Τρίπολη, για το 10ο Αναπτυξιακό, Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου.

με infoΦΩΤΟ/VIDEO από ΕΡΤ Μεγαλόπολη, http://www.arcadiaportal.gr/

Β.Σ.