ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ 4ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

– “Η υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία απαξιώνει τους  παιδικούς σταθμούς”, λένε οι εργαζόμενοι

Κλειστοί παραμένουν σήμερα εκατοντάδες δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα, μετά από κοινή κινητοποίηση της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιοκόμων.  Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπουν την υποχρεωτική ένταξη των παιδιών στα νηπιαγωγεία, από την ηλικία των 4 ετών. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, κλειστοί παρέμειναν σήμερα και οι οχτώ βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κοζάνης, ενώ επιπλέον παρέμειναν κλειστοί και οι τέσσερις παιδικοί της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου.  Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια απόφαση ελήφθη και για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Κανονικά, φαίνεται να λειτουργούν οι παιδικοί σε Εορδαία και Βόιο.

Πανελλαδικά, οι αντιδράσεις για την υποχρεωτική φοίτηση των 4χρονων στα νηπιαγωγεία είναι μεγάλες, ενώ μάλιστα οι εργαζόμενοι σήμερα Δευτέρα προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η ρύθμιση για την ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία 1.600 δομών και αναμένουν ότι θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους, ενώ με επιστολή τους έχουν ζητήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκφράσουν τις ενστάσεις τους.

Όπως τόνισε σχετικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος του συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Κοζάνης Γιώργος Χριστοφορίδης, τόνισε πως η κινητοποίηση γίνεται μετά από συνεννόηση των δημάρχων της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων στην ΠΟΕ ΟΤΑ, μάλιστα για την Τρίτη έχει προκηρυχθεί και 24ωρη πανελλαδική απεργία, ώστε να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι δήμαρχοι δεν στηρίζουν την κινητοποίηση της  ΚΕΔΕ. “Όταν δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο υπαλλήλων και αιρετών, τα αποτελέσματα μόνο ικανοποιητικά θα μπορούσε να είναι”, σχολίασε. Επίσης, τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας ένταξης των 4χρονων στα νηπιαγωγεία, λέγοντας πως αυτό θα σημαίνει 1600 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να απαξιωθούν και πολλοί εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Από την πλευρά της η η Ελένη Γκατζογιάννη, αντιπρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων, βρεφονηπιοκόμος και νηπιαγωγός, επεσήμανε πως και οι 8 παιδικοί σταθμοί του Δήμου (3 στην Κοζάνη, και από ένας στον κρόκο, Αιανή, Κοίλα, Τετράλοφο και Καισαρειά), παρέμειναν κλειστή την Τρίτη , με κοινή  απόφαση ΚΕΔΕ και ΠΟΕ ΟΤΑ αντιδρώντας στην απαξίωση την απαξίωση τους, με την εισαγωγική της υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων στη 2χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία. ” Η προσχολική αγωγή πρέπει να είναι ενιαία, δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων. Η υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων απαξιώνει τους  παιδικούς σταθμούς. Οι παιδικοί σταθμοί  μπορούν  να παρέχει τα πάντα, δεν μπορεί  να απαξιώνονται “,

Η ίδια θέλησε να ξεκαθαρίσει πως εργαζόμενοι και ΚΕΔΕ τάσσονται υπέρ της επιλογής, της καθολικότητας της πρόσβασης και όχι στην υποχρεωτικότητα . Μάλιστα ζήτησε να παρθούν μέτρα που θα ενισχύουν την προσβασιμότητα στις δομές, εκτιμώντας πως πίσω από την απόφαση του υπουργείου για την υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία υπάρχουν “συντεχνιακά οφέλη”.  “Δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο από το υπουργείο. θα μας βρει μπροστά μας όποιο μέτρο διχοτομεί την προσχολική ηλικία. Είναι ενιαία και έτσι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη”, σημειώνει η κ. Γκατζογιάννη, λέγοντας πως οι γονείς δείχνουν να είναι υπέρ της δυνατότητας επιλογής φοίτησης των παιδιών τους είτε στον παιδικό, είτε στο νηπιαγωγείο.

Επίσης, ερωτηθείς για τη στελέχωση των παιδικών σταθμών του Δήμου Κοζάνης, απάντησε πως είναι σε πολύ καλό επίπεδο, συμπληρώνοντας πως τα τελευταία 2-3 χρόνια λειτουργούν όπως πρέπει.

 

Β.Σ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
“Η Τρίτη 20 Φλεβάρη αποτελεί μια σημαντική ημέρα. Είναι από τις λίγες φορές που η ΚΕΔΕ, υιοθετώντας πλήρως τις απόψεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πήρε απόφαση να παραμείνουν κλειστοί οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί διαμαρτυρόμενη για την προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να οδηγήσει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση, τους εργαζόμενους στην ανεργία και χιλιάδες γονείς σε αδιέξοδο.
Στην ΠΕ Κοζάνης από τους τέσσερις Δήμους συμμετέχουν στην απόφαση της ΚΕΔΕ ο Δήμος Κοζάνης και ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού.
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ο Δήμος Εορδαίας και ο Δήμος Βοίου στην διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ/ ΠΟΕ-ΟΤΑ . Ουσιαστικά συμμετέχουν με την «ουδετερότητά τους» στην απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως στην απαξίωση του παιδαγωγικού έργου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που στηρίζουν την καθημερινότητα εκατοντάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο.
Κύριοι δήμαρχοι των Δήμων Εορδαίας και Βοΐου, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας αλλά και από την απραξία μας. Οι ευθύνες σας για την μη προάσπιση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών είναι μεγάλες και θα κληθείτε να δώσετε εξηγήσεις στους δημότες σας.
Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Κοζάνης