Κλείνει οριστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες η υποδοχή αιτημάτων για θέσεις μονίμων στις υπηρεσίες Καθαριότητας από τους Δήμους. Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, oι πρώτες εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών “μιλούν” για αριθμό μόνιμων θέσεων, που μπορεί να ξεπερνά κατά λίγο τις 7.000 στις υπηρεσίες Καθαριότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι, πρώτο και αποκλειστικά το epoli.gr είχε γράψει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νέα λίστα, πέραν των 6.667 θέσεων.

Η άτυπη παράταση δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από πίεση των Δημάρχων, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους σε προσωπικό Καθαριότητας. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι οι απομακρυσμένοι Δήμοι, των οποίων οι Υπηρεσίες δεν είχαν ετοιμάσει το σχετικό αίτημα, με αποτέλεσμα να “τρέχουν” την τελευταία στιγμή.

Καθυστέρηση

Παρότι, η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε σταλεί, όριζε σαφές χρονοδιάγραμμα για την τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων, αυτό δεν τηρήθηκε. Κι ενώ η καταληκτική ήταν η 31η.7.2017, πράγμα που προϋπέθετε έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια, εντοπίστηκε εν τοις πράγμασι καθυστέρηση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, λόγω φόρτου εργασίας και θερινών αδειών. Έτσι, δόθηκε η πρώτη άτυπη παράταση. Ακόμη και τον Οκτώβριο, υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις απομακρυσμένων, μικρών Δήμων, που ελλείψει προσωπικού δεν είχαν συντάξει και εγκρίνει το αίτημα για μόνιμες θέσεις στην Καθαριότητα.

Με “ξεσκαρτάρισμα”…

Να σημειωθεί ότι, η λίστα που είχε δημοσιεύσει προ ημερών πρώτο και αποκλειστικά το epoli.gr δεν τροποποιείται. Τα αιτήματα για τις 6.667 προσλήψεις παραμένουν ως έχουν, όπως και η κατανομή στους Δήμους. Σε αυτά θα προστεθούν τα νεώτερα μέσω της δεύτερης λίστας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί. Ήδη, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου “να γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα”, όπως λένε στο epoli.gr υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, είναι σαφής: Δεν μπορούν να ενταχθούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας, άλλες ειδικότητες που δεν υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία. Οπότε, το ξεσκαρτάρισμα αφορά αιτήματα Δήμων για ειδικότητες εργατών σε νεκροταφεία κ.λπ.

Μοριοδότηση

Στο αγωνιώδες ερώτημα των αναγνωστών μας, πώς θα γίνει η μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ, η απάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι, αυτή θα γίνει με βάση το άρθρο 24 του Ν. 4479/2017. Για κάθε υποψήφιο, που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό, εφ’ όσον έχει συνάψει με Δήμο σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την παροχή υπηρεσιών Καθαριότητας θα αντιστοιχούν δεκαεπτά (17) μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

Έχει διευκρινιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι, για τις συμβάσεις, που συνήφθησαν μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τις αντισυνταγματικές παρατάσεις των συμβάσεων, αυτές θα συνεχίσουν μεν έως την 31η.3.2018, αλλά εφ’ όσον οι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 24μηνο, δεν θα μοριοδοτούνται επιπλέον για κάθε μήνα επιπλέον απασχόλησης.
www.epoli.gr