Τη μνήμη και το καλλιτεχνικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου τίμησε το ΚΚΕ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Ριζοσπάστης και το Τμήμα Πολιτισμού της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και στην οποία παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Από αγάπη κι όνειρο» ήταν ο τίτλος εκδήλωσης χθες βράδυ στο αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό για να τιμηθεί η μνήμη και το καλλιτεχνικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου, που έφυγε πριν έναν χρόνο.

Έκθεση με εικαστικά της έργα
Στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του κόμματος, συγκεντρώθηκε πλήθος ανθρώπων της τέχνης, δημοσιογράφων, συντρόφων και φίλων της Σοφίας Αδαμίδου (φωτογραφία, επάνω, από το 902.gr).

Στον χώρο είχε στηθεί έκθεση με εικαστικά της έργα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Ελταχήρ, γραμματέας της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ο αιφνίδιος θάνατός της πριν από έναν χρόνο, στις 12 Ιουνίου 2021, δεν μας επέτρεψε να τιμήσουμε τη Σοφία όπως θα θέλαμε.

»Για αυτό σήμερα θεωρούμε ότι εκπληρώνουμε ένα χρέος, προβάλλοντας μέσα από τα δικά της έργα την καλλιτεχνική της προσφορά και διαδρομή. Διαδρομή που είναι άρρηκτα δεμένη και καθορίστηκε από την επιλογή της να ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα από τα φοιτητικά της χρόνια και να το υπηρετήσει μέχρι το τέλος της ζωής της».

Σημείωσε επίσης αυτό «που χαρακτήριζε τη Σοφία για περισσότερα από 30 χρόνια: Τη δουλειά της ως δημοσιογράφος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στον ‘Ριζοσπάστη’, αλλά και στον ‘902’.

Βίντεο για τη ζωή της
»Με την πένα της άφησε το αποτύπωμά της σ’ αυτή τη δύσκολη χρέωση, συμβάλλοντας όχι μόνο στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας του κόμματος, αλλά κυρίως στην ανάδειξη της πρότασής μας για τον πολιτισμό, που εξυψώνει τον άνθρωπο». Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο στήσιμο της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή της Σοφίας Αδαμίδου, από το χωριό της την Χαραυγή Κοζάνης, τη στράτευσή της και τη σύνδεση της ζωής της με το ΚΚΕ, το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό της έργο.

«Στους αληθινά ταλαντούχους ανθρώπους το ταλέντο δεν εκδηλώνεται με μονομέρεια σε έναν τομέα αποκλειστικά», ανέφερε στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, που αναφέρθηκε αρχικά στην ποίηση της Σοφίας Αδαμίδου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «μέσα στη μελαγχολική ατμόσφαιρα των ποιημάτων της δεν υπάρχει παραίτηση. Υπάρχει παντού αντίσταση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θεατρικά έργα της Σοφίας Αδαμίδου. Η Ε. Μηλιαρονικολάκη τόνισε ότι «η γυναίκα πρωταγωνιστεί στο έργο της Σοφίας, μα η σκοπιά της δεν είναι αυτή που κυριαρχεί στις μέρες μας και που αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως θύμα της ανδρικής εξουσίας και των αντιλήψεων μιας ανδροκρατούμενης, πατριαρχικής, κοινωνίας. Στόχος της είναι να αναδείξει την ανισοτιμία της γυναίκας ως έκφραση της ταξικής εκμετάλλευσης».

«Να εκδικηθεί τη σιωπή»
«Η Σοφία» – υπογράμμισε – «έτσι κι αλλιώς είχε τάξει σκοπό της ζωής της να ‘εκδικηθεί τη σιωπή’ για την αλήθεια και το δίκιο, να διαλύσει τη λήθη και το ψέμα που καλύπτουν την εποποιία του λαού μας τον 20ό αιώνα με πρωταγωνιστή το ΚΚΕ. Πίστευε πως έπρεπε να μάθουμε οι νεότεροι ότι κρατάμε από μεγάλη γενιά, μα πάνω απ’ όλα να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε χρέος να τελειώσουμε εμείς αυτό που εκείνη η γενιά ξεκίνησε».

Πρόσθεσε: «Αυτό που την ενδιέφερε, όπως έλεγε στα ποιήματά της, ήταν ‘ν’ ανάψει φωτιές’: Να μας δείξει όχι μόνο την αλήθεια για τον κόσμο, αλλά και τον τρόπο για να τον αλλάξουμε. Η Σοφία δεν έτρεχε πίσω από το κοινό. Το καθοδηγούσε. Κι αυτό σκορπώντας κύματα αισθητικής συγκίνησης.

»Είναι μετρημένοι οι καλλιτέχνες στις μέρες μας που με τη δική της επιμονή και προσήλωση έκαναν στρατευμένο έργο με τόση πλατιά διάδοση. Φυσικά, αυτό θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αν δεν είχε δίπλα της διαλεχτούς δημιουργούς: Σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς».

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα
«Η μεγαλύτερη τιμή που της αξίζει είναι η δική της μνήμη, η μνήμη της πολύτιμης προσφοράς της στην τέχνη που εξυψώνει τους ανθρώπους, να ορίσει το έργο της σημερινής και των επόμενων γενιών καλλιτεχνών – δημιουργών. Ετσι κι αυτή θα συνεχίσει να ζει μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά πολέμησε στη σύντομη ζωή της» συμπλήρωσε η Ε. Μηλιαρονικολάκη.

Η εκδήλωση περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με σκηνοθετική επιμέλεια της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Ποιήματα, κείμενα και αποσπάσματα θεατρικών έργων της Σοφίας Αδαμίδου διάβασαν οι ηθοποιοί: Αννίτα Κούλη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Θεοδώρα Σιάρκου, Σοφία Πανάγου, Θάλεια Ματίκα, Στέλιος Γεράνης, Δημήτρης Μαύρος, Τάσος Σωτηράκης, Αννα Παντζέλη.

Ακούστηκαν τραγούδια με ποίηση Σοφίας Αδαμίδου που μελοποίησαν η Ερωφίλη και ο Τάσος Σωτηράκης, καθώς και άλλα τραγούδια, και η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Δεν έκανα ταξίδια μακρινά» το οποίο η Σοφία Αδαμίδου αγαπούσε ιδιαίτερα.

Ορισμένα τραγούδια έπαιξε με την κιθάρα του ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγούδησαν η Γιώτα Βέη, η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού. Επαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Γιαννούχος (τύμπανα), Περικλής Μαλακατές (μπάσο), Γιώργος Θεοφάνους (κιθάρες), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο, μουσική επιμέλεια).

Πηγή: ΑΠΕ-in.gr