Πήραμε μια γεύση από το πανελλαδικό φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» με ανεπίσημο, αλλά πραγματικό διοργανωτή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και επίσημο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σίγουρα η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν ικανοποιητική, αφού ακόμα και στην ημερίδα με το σεφ του Αγίου όρους πατήρ Επιφάνιο αριθμούνταν μόνο 15 άτομα. Όσο για τα τοπικά προϊόντα κάποιοι φρόντιζαν να μην τα προβάλουν όπως θα έπρεπε να προβληθούν.
Περισσότερο το φεστιβάλ, όπως ονομάστηκε στηρίχτηκε για μια ακόμη φορά στους τοπικούς παραγωγούς, μέρος των οποίων αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο τριήμερο χωρίς οι διοργανωτές να φροντίσουν για την προβολή του «Κερνάμε Ελλάδα». Όσο για τον εξοπλισμό που υποχρεούνταν να έχει ο διοργανωτή ς που πήρε και τα 30.000 , ας ρωτηθούν οι παρευρισκόμενοι για την ποιότητά του και τελικά για το αν χρησιμοποιήθηκε.
Πολλά θα μπορούσε κανείς να πει , για το πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, για το στήσιμο του φεστιβάλ χωρίς κανένα σκεπτικό, για τους 4-5 δημοσιογράφους που φιλοξενήθηκαν και αυτό έγινε και δελτίο τύπου. Άραγε για αυτούς τους πέντε στήθηκε όλο το φεστιβάλ; Αν όχι γιατί δε διαφημίστηκε; Και ποιο είναι το ποσό για τα έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους;
Για τους απλούς επισκέπτες της έκθεσης μπορεί οι εντυπώσεις να είναι θετικές. Γιατί βρέθηκαν σε ένα πανηγύρι με χάλκινα, τσιγαρίδες, αναγνωρισμένους σεφ, όπως ο κ. Καραθανάσης από τον Τρυποκάρυδο με τα εξαιρετικά πιάτα του με κρόκο. Γιατί είδαν μαγείρους να φτιάχνουν πιάτα μπροστά τους και αυτό πουλάει. Μέχρι εκεί όμως. Από κει και πέρα θα χαρακτηρίζαμε το φεστιβάλ ένα παζάρι τοπικών προϊόντων με κάποιες μαγειρικές αναλαμπές. Σε όλο αυτό το σκηνικό αξίζει ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ στους παραγωγούς, το οποίο ευτυχώς δεν περιμένουν από κανέναν να τους το δώσει. Και δίπλα σε αυτούς στους καταρτιζόμενους μαγείρους στο Δ.Ι.Ε.Κ.Κοζάνης , οι οποίοι με προθυμία κάλυψαν τα κενά της διοργάνωσης το κατά δύναμιν.
Ι.Π.

kername10 kername9 kername8 kername7 kername6 kername5 kername3 kername2 kername1