Μέχρι και σήμερα, κυκλοφορούν στην κοινωνία εσφαλμένες απόψεις ότι ο καφές βλάπτει την υγεία, όπως ότι προκαλεί πεπτικό έλκος, που είναι αβάσιμο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη του δημοφιλούς ροφήματος.

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε μελέτη από τη Μ.Βρετανία στο European Journal of Preventive Cardiology, που έδειξε την ευεργετική επίδραση του καφέ όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη η κατανάλωση καφέ (στιγμιαίου, αλεσμένου και ντεκαφεϊνέ), ιδιαίτερα 2-3 φλυτζάνια/ημέρα, συνδέεται με μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Εξάλλου, η κατανάλωση στιγμιαίου και αλεσμένου καφέ συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αρρυθμιών συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής. Ως πιθανοί μηχανισμοί της ευεργετικής δράσης του καφέ θεωρούνται οι αγγειοδιασταλτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καφεΐνη ναι μεν μπορεί να αυξάνει την αρτηριακή πίεση βραχυπρόθεσμα, αλλά μέσα σε μια εβδομάδα αναπτύσσεται ανοχή και δεν επηρεάζει την πίεση σε βάθος χρόνου.

Ο καφές προστατεύει και το ήπαρ. Μετανάλυση δημοσιευμένη το 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο ηπατικής ίνωσης και κίρρωσης. Ειδικότερα για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, τη συχνότερη πλέον ηπατοπάθεια, θεωρείται το μυστικό όπλο εναντίον της, σύμφωνα με άρθρο δημοσιευμένο στο medscape, αφού προστατεύει από την εμφάνιση λιπώδους διήθησης στο ήπαρ και από την ηπατική ίνωση σε άτομα που έχουν ήδη λιπώδη διήθηση.

Επίσης, ο καφές έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Φαίνεται ότι προστατεύει από καρκίνους, όπως του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως και του ενδομητρίου.

Εξάλλου, μετανάλυση κατέδειξε ότι κάθε φλυτζάνι καφέ μειώνει κατά 7% την εμφάνιση διαβήτη.

Ο καφές μειώνει και τον κίνδυνο χολολιθίασης.

Ακόμη ο καφές αυξάνει την εγρήγορση και την πνευματική συγκέντρωση, όπως και προστατεύει από την κατάθλιψη. Και ο κατάλογος των ωφελειών του καφέ συνεχίζεται…

Πιείτε, λοιπόν, έναν καφέ και στην υγειά σας!