Για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να μην εντάξει στον οικονομικό προϋπολογισμό τους φορείς Προστατευόμενων Περιοχών έγινε ακυρώνοντας έτσι τη λειτουργία τους έγινε λόγος στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου.

Το θέμα έθιξε ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για ακόμα ήττα της περιφέρειας αλλά και για υποκριτική στάση από πλευράς του πρωθυπουργού, που από τη μία δείχνει περιβαλλοντική ευαισθησία κλείνοντας τις λιγιντικές μονάδες και από την άλλη παύει, επίσης, τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε, ακόμα, τον άγωνα που δόθηκε κατά τη δική του θητεία ως περιφερειακή αρχή ώστε να δημιουργηθεί ο φορέας και να έχει έδρα τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα την Καστοριά. Θα πρέπει να παρέμβει η περιφερειακή αρχή και “να αποκατασταθεί η αδικία” λειτουργώντας ξανά οι φορείς, σημείωσε, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για το περιβάλλον και τη λίμνη της Καστοριάς. “Οι λόγοι μας να είναι συνεχείς και όχι ανακόλουθοι. Να υπάρχει περιβαλλοντική ευαισθησία προς όλες τις κατευθύνσεις” επεσήμανε.

Τοποθετήθηκε για το ζήτημα και ο κ. Διονύσης Σαββόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, ξεκαθαρίζοντας πως “κανένας δεν είναι αυτός που θέλει οι προστατευόμενες περιοχές να μην έχουν ένα νομικό καθεστώς προστασίας. Θέλουμε να είμαστε σε καθεστώς που θα προστατεύει τις προστατευόμενες περιοχές”. “Υπήρχε πρόβλεψη και από την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά κάποιες υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά δεν υπήρξε χρηματοδότηση” ανέφερε ενδεικτικά θέλοντας να δείξει πως δεν υπήρξε πρόθεση από την νυν περιφερειακή αρχή να αποδυναμώσει κάτι που παρέλαβε. Αναφέρθηκε, τέλος, στους 8 επιστήμονες που η σύμβαση τους λήγει το Μάρτιο του 2020, όπως και στο ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει φιλοσοφία στο κομμάτι της διαχείρισης των φορέων, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη.

Φ.Μ.