Συνεδρίασε την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο Βοΐου με βασικό θέμα το αιολικό στο Μπούρινο από το Ρόκα, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή Natura.Ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής ανέφερε ότι στον Μπούρινο, στην υψηλή κορφή του, έγινε αίτηση άδειας 9 ανεμογεννητριών, οι 2 εξ’ αυτών όμως είναι στο Βόιο και οι άλλες στα Γρεβενά και την Κοζάνη. Τα αιολικά μάλιστα είναι έξω από τα όρια της ιδιοκτησίας του δήμου και της περιοχής Natura.

Χαρακτήρισε την όλη εξέλιξη απαράδεκτη, στο αρχικό της ευτυχώς στάδιο χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός με την εταιρία να μην έχει αγνές προθέσεις.

Το νέο χωροταξικό θα αποκλείσει οριστικά κάποιες περιοχές για να μην μπορεί κάποιος τρίτος να επανέλθει με νέα άδεια, πρόσθεσε ο δήμαρχος. Την ίδια στιγμή όλες οι παρεμβάσεις για να βρουν πρόσβαση στο πάρκο θα γίνουν στο δήμο με ελάχιστα ανταποδοτικά και οχτάμετρους- δεκάμετρους δρόμους. Τόνισε μάλιστα τη σημασία του βουνού ως πυλώνα ανάπτυξης στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Αναφέρθηκε επίσης στο δημοτικό συμβούλιο ότι υπάρχουν σημαντικοί οικότοποι ειδικά στην κοιλάδα του Μεσιανού Νερού, ένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία της χώρας με μεγάλη γεωλογική σημασία. Στο οροπέδιο στο Μπούρινο ενώνονται οι δύο τεκτονικές πλάκες Αφρικής και Ευρώπης με σπάνια είδη χλωρίδας, με καταφύγια και προοπτικές, ενώ κινδυνεύει να ρημαχτεί όλος ο Μπούρινος αν γίνει το έργο και όχι μόνο η εν λόγω περιοχή.

O κ. Καραμπατζιάς θύμισε ότι στο Άσκιο 2 όλοι έγνεθαν συγκαταβατικά για την κατασκευή του πάρκου, ενώ ο κ. Γκερεχτές επέμεινε να συμφωνήσουν και τα δημοτικά συμβούλια Κοζάνης και Γρεβενών για να υπάρχει μια κοινή θέση. Η σύσταση επιτροπής θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου