Μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενέκρινε την εγκατάσταση έξι ανεμογεννητριών, στο πλαίσιο του αδειοδοτημένου έργου Αιολικός Σταθμός ισχύος 315 Μw (70Α/Γ), στο όρος Βέρμιο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης είχε εκφράσει την αντίθεσή της για τις έξι από τις εικοσιπέντε ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στην Π.Ε. Κοζάνης , λόγω της ορατότητάς τους από το Μακεδονικό Τάφο Σπηλιάς και το Κάστρο της Επισκοπής. Δεν εισακούστηκε. Μάλιστα συμμετείχε και στο ΚΑΣ εξηγώντας ότι έχουν πλέον αλλάξει τα δεδομένα όταν σήμερα στην περιοχή από τα αρχικά δύο αιολικά πάρκα , έχουν δοθεί 22.000 στρέμματα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά .

Επιπλέον όπως φαίνεται και από τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις των εν λόγω έξι ανεμογεννητριών προκαλούν οπτική βλάβη στα δυο μνημεία. Η μετατόπιση των ανεμογεννητριών από 50μ.-500μ. δημιούργησε ένα νέο έργο με βάση τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν από την πρώτη έγκριση. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στάθηκε όμως στην θετική απόφαση της ΕΦΑ Κοζάνης του 2012.

Ενδιαφέρουσα ήταν η ερώτηση στο ΚΑΣ αν θεωρούμε ότι βλάπτουν τα αιολικά πάρκα παρά η ΔΕΗ με τα ορυχεία της .Η απάντησε δόθηκε από την κα Αρετή Χονδρογιάννη: «Δεν είμαστε εδώ για το ποια ενέργεια είναι καλύτερη με δεδομένη την υφιστάμενη όχληση από τη ΔΕΗ. Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ όταν τα τρία τελευταία χρόνια από τι 3.000 υποθέσεις, ήμασταν θετικοί στις 2.900 και ζητήσαμε να εξαιρεθούν μόνο οι 100».

Το έργο με τις 70 ανεμογεννήτριες, βρίσκεται στους Δήμους Βέροιας και Νάουσας, Π.Ε Ημαθίας και Δήμου Εορδαίας .Από τις αλλαγές που προέκυψαν στο έργο (μείωση του αριθμού των Α/Γ) δεν διαπιστώνεται πρόκληση άμεσης ή έμμεσης βλάβης σε αρχαιότητες και μνημεία αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ και συγκεκριμένα στον Μακεδονικό Τάφο της Σπηλιάς, αναφέρει η απόφαση .

Προφανώς και η προστασία των αρχαιοτήτων δεν θα πρέπει πλέον κάτω από αυτές τις συνθήκες να αποτελεί μέριμνα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Αρμοδιότητά της είναι στο εξής είναι η γρήγορη γνωμοδότηση αιολικών και φωτοβολταϊκών , διότι και να ζητά την εξαίρεση κάποιων , θα έρθει το πρόθυμο ΚΑΣ να πει το ναι.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Έξι από τις 70 ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο προκαλούν οπτική βλάβη σε δυο μνημεία