Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Υπόμνημα του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων για την ηλεκτροδότηση του αρδευτικού δικτύου».

Η ερώτηση βασίζεται στο Υπόμνημα του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων (18.9.21), στο οποίο καταγράφεται το χρονικό με την αλματώδη αύξηση των τιμών ενέργειας, με την τελευταία αύξηση -περίπου 17%- να χρονολογείται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019.

Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των αγροτικών δραστηριοτήτων από αρκετούς γεωργούς το τελευταίο διάστημα –και τη μη εκπλήρωση των αναμενόμενων συμβατικών υποχρεώσεων-, έχει οδηγήσει τον Τ.Ο.Ε.Β. σε δυσθεώρητα, ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ για τη χρήση του αρδευτικού δικτύου. Τέλος, μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται σε προσαυξήσεις και τόκους υπερημερίας λόγω αδυναμίας εμπρόθεσμης πληρωμής.

Ο Τ.Ο.Ε.Β. αναφέρει ότι ζήτησε από την ΔΕΗ να πληρώσει το χρέος σε περισσότερες δόσεις, ωστόσο, προσώρας, δεν έχει γίνει το αίτημα αποδεκτό με συνέπεια να είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συμφωνημένη υψηλή δόση θα καταστεί εκ νέου ληξιπρόθεσμη και είναι πολύ πιθανόν να διακοπεί ξανά η παροχή ρεύματος στους αγρότες του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων, όπως έγινε τον προηγούμενο μήνα.

Η κ. Βέττα, που είχε επισκεφτεί την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, έθεσε τα ερωτήματα υπ΄όψιν των αρμόδιων Υπουργών, ζητώντας λύσεις για την στήριξη και την ανακούφιση των αγροτών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που, ευρύτερα, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, οι προοπτικές για τους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης είναι ευάριθμες.

Είναι αδιανόητο, σε μια περίοδο που η ΔΕΗ με το νέο της διοικητικό συμβούλιο μοιράζει αυξήσεις στα golden boys και τους χρυσοπληρωμένους συμβούλους της, να αφήνεται ο αγροτικός τομέας στο έλεος της αδιαφορίας και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

Κυρίες Βουλεύτριες και Κύριοι Βουλευτές του Νομού Κοζάνης, το αρδευτικό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων κατασκευάστηκε από το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και καλύπτει έκταση 28.500 στρ. Έχει τρία αντλιοστάσια, αγροτική οδοποιία μήκους εκατόν είκοσι χιλιομέτρων, δύο δεξαμενές άρδευσης, και η άρδευση γίνεται με υδροληψίες μέσω δικτύου κλειστών αγωγών. Παραδόθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας με το πρωτόκολλο μεταβίβασης αρμοδιοτήτων για τη διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση στις 30-6-1993.

Έκτοτε σημειώθηκαν τρεις μεγάλες παρεμβάσεις στο δίκτυο με τη συνδρομή, είτε του τότε Υπουργείου Γεωργίας, είτε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είτε της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας.

Αυτές ήταν:
• Βελτίωση του δικτύου με παράλληλα έργα αναδασμού και μερική επέκταση του αρδευτικού δικτύου.
• Επέκταση του υπάρχοντος δικτύου καλύπτοντας άλλα 3.000 στρέμματα.
• Η τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδροληψιών με στόχο τη μείωση της σπατάλης, με αποτέλεσμα τη μείωση της δαπανώμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Δυστυχώς όμως ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια αυτή ήταν η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 από 3,7 λεπτά / Kwh στα 6,0 περίπου λεπτά / Kwh, και η αύξηση 16,96% που μπήκε σε ισχύ από τις 01-09-2019. (Προηγούμενη τιμή 0,05933 και στις 01-09, 0,06503). Επιπρόσθετη επιβάρυνση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν η επιβολή της ρήτρας καυσίμου CO2, οι ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και Λοιπές Χρεώσεις.

Χαρακτηριστικά σας παραθέτουμε τον επόμενο πίνακα στον οποίο φαίνεται ότι, ενώ η τιμή της κιλοβατώρας είναι περίπου στα έξη λεπτά το τελικό κόστος ανέρχεται στα δέκα με δώδεκα λεπτά.

ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΡΕΩΘΕΙΣΑ ΑΞΙΑ Kwh Τελική τιμή
2016 296.364€ 2.666.547 0,1111
2017 477.876€ 4.563.616 0,10471
2018 313.853€ 2.661.411 0,11792
2019 329.288€ 2.765.966 0,11904
2020 190.013 1.393.584 0,13638

Ένα άλλο στοιχείο που επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση του Οργανισμού είναι ότι τα τελευταία χρόνια (2014-2020) οι τόκοι υπερημερίας που έχουν επιβληθεί από τη ΔΕΗ στους λογαριασμούς του ρεύματος ανέρχονται στα 222.237,95€, το άθροισμα των τελών CO2, οι ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και Λοιπές Χρεώσεις ανέρχονται στα 40.682,48€, σύνολο δηλαδή 262.920,43€ από τα 637.675,08€ που οφείλουμε συνολικά στη ΔΕΗ, σχεδόν το 41%!.

Δεδομένων των οφειλών η ΔΕΗ αποφάσισε εν μέσω αρδευτικής περιόδου, συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου, να προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης ενώ οι τρέχοντες λογαριασμοί ήταν πληρωμένοι! Υπό αυτό το καθεστώς πίεσης αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε σύμβαση αποπληρωμής των οφειλών μας σε δεκαοχτώ μηνιαίες δόσεις (18), με περίπου 35.000€ η δόση, ούτως ώστε να μας επανασυνδέσει το ρεύμα η ΔΕΗ και να μην καταστραφούν οικονομικά οι παραγωγοί μέλη του ΤΟΕΒ.

Επειδή ο Οργανισμός αδυνατεί να πληρώνει τέτοιου ύψους δόσεις, πρακτικά η ΔΕΗ σε λίγες μέρες θα μας ξανακόψει το ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να θέσουμε σε λειτουργία το αρδευτικό δίκτυο την επόμενη χρονιά αν θεωρήσουμε ότι τουλάχιστον για φέτος η περίοδος κοντεύει να τελειώσει.

Μετά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή, η μόνη πραγματική διέξοδος για απασχόληση είναι η γεωργία και χωρίς αρδευτικό δίκτυο αυτό είναι αδύνατο, όπως επίσης είναι αδύνατο να έχουμε γεωργία όταν στα καλύτερα χωράφια της περιοχής, εισβάλλουν ολοένα και περισσότερο Φ/Β στην περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού γεγονός που θίξαμε και παλιότερα. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι τηρείται το περίφημο 1% στη γη υψηλής παραγωγικότητας, όταν ήδη μέσα στην περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, είναι εγκατεστημένα, κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν Φ/Β σε περισσότερα από 200 στρέμματα;

Το αρδευτικό μας δίκτυο είναι η «βαριά βιομηχανία» της περιοχής, και το κλείσιμο θα σημάνει το τέλος για 3.000 περίπου παραγωγούς οι οποίοι εξυπηρετούνται από το αρδευτικό μας δίκτυο αλλά και αρκετές δεκάδες κτηνοτρόφους, των οποίων οι μονάδες βρίσκονται εντός της περιοχής δικαιοδοσίας του Οργανισμού, με χιλιάδες ζώα να εξυπηρετούνται από το δίκτυό μας.
Δυστυχώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και οι λίγοι που έχουν απομείνει στην περιοχή να φύγουν γιατί δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές.

Όσον αφορά στα οικονομικά του Οργανισμού να αναφέρουμε ότι οι παλιές οφειλές ανέρχονται στις 280.000€ περίπου και της τρέχουσας περιόδου στις 200.000€ περίπου. Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να εισπράξουμε τις παλιές οφειλές, με διάφορους τρόπους, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από οφειλέτες οι οποίοι δεν κάνουν χρήση νερού ή έχουν εγκαταλείψει τη γεωργία με αποτέλεσμα τα χωράφια να μην καλλιεργούνται. Ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2018 και στις αρχές του 2019, που για να κάνει κάποιος δήλωση ΟΣΔΕ, έπρεπε να προσκομίσει Βεβαίωση από τον αντίστοιχο Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων συνέβαλε στην μείωση των παλιών οφειλών, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια ατόνησε και δεν ξέρουμε το λόγο.

Άλλωστε τη δυσκολία στην είσπραξη οφειλών τη γνωρίζουν πολύ καλά και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο αλλά και η ΔΕΗ, με οφειλές οι οποίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της χώρας είναι πάρα πολλά και σίγουρα δε βοηθούν στο να εισπράξουν οι Οργανισμοί τα οφειλόμενα. Αν επιπρόσθετα αναφέρουμε ότι τις τελευταίες δύο χρονιές οι παραγωγοί της περιοχής υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές από τις καιρικές συνθήκες δεδομένου των ελλιπών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, πως να βρεθούν σε θέση να αποπληρώσουν τον Οργανισμό; Συνέπεια αυτού, τα χρέη μεταφέρονται στον Οργανισμό.

Τούτων δοθέντων και επειδή θέλουμε να αποπληρώσουμε την οφειλή μας προς τη ΔΕΗ, αλλά με όρους που να είναι εφικτοί, καθότι μόνο στους συνεπείς παραγωγούς μπορούμε να ελπίζουμε στα σίγουρα, προτείνουμε να αποπληρώσουμε τις παλιές μας οφειλές σε ενενήντα περίπου δόσεις των 7.000€ ανά μήνα.

Λάβετε υπ’ ‘όψη σας ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα Φ/Β πάρκο των 500kW για τον Οργανισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς, για το οποίο έχουμε υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ με τη διαδικασία του NetMetering. Το ποσό το οποίο θα επωφελείται ο Οργανισμός από τη λειτουργία του σταθμού, θα προστεθεί στο ποσό των δόσεων που σας αναφέραμε πιο πάνω ώστε πολύ πιο σύντομα να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα οφειλόμενα.
Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες.

Με τιμή
Το Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων