Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ακατανόητη απόφαση για υπαγωγή Κομνηνών, Μεσόβουνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας σε ΔΟΥ της Φλώρινας».

Η ερώτηση αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 2085/28-04-22), η οποία ορίζει ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου και εντεύθεν, οι φορολογούμενοι των προκείμενων περιοχών θα υπάγονται οικονομικά στον γειτονικό νόμο ενώ ήδη, όσες και όσοι εκδίδουν ΑΦΜ από τις 6 Μαΐου, υποχρεούνται να συναλλαχθούν με την συγκεκριμένη ΔΟΥ της Φλώρινας.

Οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών, αλλά και των πολιτών, είναι δικαιολογημένες καθώς, τόσο η απόσταση, όσο και η βέβαιος γραφειοκρατικός φόρτος, δημιουργούν μια ενοχλητική και δυσεξήγητη κατάσταση.

Όπως δήλωσε η Βουλευτής: “Γνωρίζαμε ότι η Π.Ε. Κοζάνης δέχεται βίαιες επιθέσεις από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της λαφυραγωγίας των υποδομών της και της εξυπηρέτησης συμφερόντων. Πλέον, γινόμαστε μάρτυρες και ανεξήγητων, σχεδόν εκδικητικών αποφάσεων, όπως η προκείμενη για τη μεταγραφή φορολογουμένων της Εορδαίας σε Δ.Ο.Υ. της Φλώρινας. Τα στελέχη της Ν.Δ. που υπόσχονται απόσυρση της απόφασης, δεν μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά οι πολίτες της περιοχής βιώνουν τα δεινά από μία κυβέρνηση που προκαλεί θυμηδία με τις αποφάσεις της.»

Τέλος, στην ερώτηση τίθενται τα εξής ερωτήματα:
1. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η αλλαγή της χωρικής αρμοδιότητας και η υπαγωγή των χωριών Κομνηνών, Μεσόβουνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας, στη ΔΟΥ Φλώρινας;
2. Θα αλλαχθεί άμεσα η λανθασμένη απόφαση; Τι πρόκειται να συμβεί με όσους απέκτησαν ΑΦΜ από τις 6 Μαΐου και εντεύθεν;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Ακατανόητη απόφαση για υπαγωγή Κομνηνών, Μεσόβουνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας σε ΔΟΥ της Φλώρινας»

Τα χωριά Κομνηνά, Μεσόβουνο και Πύργοι ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης. Οι κάτοικοί τους δραστηριοποιούνται και συναλλάσσονται σχεδόν αποκλειστικά με δομές του προκείμενου Δήμου, τόσο για λόγους αναφοράς, όσο και γειτνίασης.
Με την απόφαση «Ανακαθορισμός της χωρικής αρμοδιότητας ορισμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)», η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ2085/28-04-22, τα συγκεκριμένα χωριά υπήχθησαν στην Δ.Ο.Υ. Φλώρινας.
Η μεταγραφή των φορολογουμένων, σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνει από τις 16—19 Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους αποκτούν ΑΦΜ από τις 6 Μαΐου και εντεύθεν, η χωρική αρμοδιότητα είναι ήδη η Δ.Ο.Υ. Φλώρινας.
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, καθώς η απόσταση, αλλά και ο ενδεχόμενος γραφειοκρατικός φόρτος από τη μεταγραφή σε νέα ΔΟΥ, διατρανώνουν ότι πρόκειται για μια ακατανόητη απόφαση.
Επειδή η μεταγραφή των φορολογούμενων των Κομνηνών, Μεσόβουνου και Πύργων δυσχεραίνει την καθημερινότητα τους πολίτες της περιοχής,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η αλλαγή της χωρικής αρμοδιότητας και η υπαγωγή των χωριών Κομνηνών, Μεσόβουνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας, στη ΔΟΥ Φλώρινας;
2. Θα αλλαχθεί άμεσα η λανθασμένη απόφαση; Τι πρόκειται να συμβεί με όσους απέκτησαν ΑΦΜ από τις 6 Μαΐου και εντεύθεν;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη