Η Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης κ.Βέττα Καλλιόπη καταθέτει προς τον κ.Υπουργό Οικονομικών αναφορά με συνημμένη την από 15.06.2021 επιστολή του Δημάρχου Σερβίων κ. Χρήστου Ελευθερίου, ο οποίος επικαλείται πληροφορίες βάσει των οποίων οδεύει προς κλείσιμο το υποκατάστημα 1241 της Τράπεζας Πειραιώς στα Σέρβια.

Όπως όμως ευλόγως επισημαίνεται στην επιστολή, το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί περισσότερες από 30 κοινότητες και 6 οικισμούς τόσο του Δήμου Σερβίων όσο και όμορων Δήμων, δηλαδή μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με ιδιαίτερα μορφολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά.

Επομένως τυχόν κλείσιμό του θα επιφέρει δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και θα προσθέσει νέα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και συνταξιούχων, που ήδη βιώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη βίαιη μετάβαση της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή.

Επειδή ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε κατοίκους της υπαίθρου, σε συναλλασσόμενους πολίτες και επηρεάζει αρνητικά την τοπική επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, ο Δήμαρχος Σερβίων επιζητεί τη συμβολή της Πολιτείας ώστε αυτό το ενδεχόμενο να αποτραπεί.

Επισυνάπτεται επιστολή με τα αναφερόμενα σχετικά. Παρακαλούμε για την απάντησή σας και τις σχετικές ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η καταθέτουσα βουλευτής Καλλιόπη Βέττα

Η επιστολή

Κύριε Υπουργέ,

Το κατάστημα Σερβίων (1241) της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. που εδρεύει στην Βαλαωρίτου 4 & Μακρυγιάννη στα Σέρβια, σύμφωνα με πληροφορίες φημολογείται ότι οδεύει προς οριστική παύση λειτουργίας. Το υποκατάστημα Σερβίων εξυπηρετεί περισσότερες από 30 κοινότητες και 6 οικισμούς του Δήμου μας, καθώς και όμορων Δήμων, μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών.

Το κλείσιμο του υποκαταστήματος στην πόλη των Σερβίων, σε συνδυασμό με την επικείμενη μετάβαση της περιοχής μας στην μεταλιγνιτική εποχή, είναι ένα γεγονός το οποίο δυστυχώς γεννά σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και συνταξιούχων.Το κτίριο όπου στεγάζετε το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς είναι ιδιόκτητο (δεν υπάρχει επιβάρυνση ενοικίου ) και παρέχει πλήθος τραπεζικών υπηρεσιών. Επίσης, τους τελευταίους μήνες με την μείωση προσωπικού των ΕΛΤΑ , στο συγκεκριμένο κατάστημα της Τράπεζας αυξήθηκε ο όγκος των συναλλαγών και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ήδη στο άκουσμα της πιθανότητας παύσης της λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος οι επαγγελματίες αγρότες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι πολίτες είναι ανάστατοι μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και εκφράζουν έντονα την αγωνία και την δυσαρέσκεια τους. Η περιοχή του Δήμου Σερβίων είναι μια περιοχή αμιγώς αγροτική και οι πολύχρονες συναλλαγές με τους πολίτες της περιοχής αλλά κυρίως και με όλο το φάσμα των ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου, εξυπηρετούσαν στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Είναι φανερό λοιπόν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν για τον Δήμο μας αλλά και για όμορους Δήμους με την παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος στα Σέρβια. Εδώ και αρκετά χρόνια με την συσσώρευση των υπηρεσιών στα Αστικά Κέντρα και με τις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση και την πανδημία, δυστυχώς η επαρχία και κυρίως οι αγροτικές περιοχές συρρικνώνονται. Μη γίνουμε λοιπόν και εμείς συνεργοί στο μαρασμό της υπαίθρου και των παραγωγικών τάξεων του πρωτογενούς τομέα, ενός πρωτογενούς τομέα που μαζί με τον τουρισμό αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Ελευθερίου

Πίνακας αποδεκτών για ενημέρωση:

1.Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Βουλευτής ΝΔ ΠΕ Κοζάνης[email protected], [email protected]

2.Βρυζίδου Παρασκευή, Βουλευτής ΝΔ ΠΕ Κοζάνης[email protected], [email protected]

3.Παπαδόπουλος Μιχαήλ, Βουλευτής ΝΔ ΠΕ Κοζάνης[email protected], [email protected]

4.Αμανατίδης Γεώργιος, Βουλευτής ΝΔ ΠΕ Κοζάνης[email protected], [email protected]

5.Βέττα Καλλιόπη, Βουλευτής ΝΔ ΠΕ Κοζάνης[email protected], [email protected]