Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ακρίβεια.

Η κ. Βέττα, αρχικά, ανέφερε ότι και αυτό το νομοσχέδιο εξαντλείται σε  ισχνές ρυθμίσεις, ετερόκλητες διατάξεις και απρόσφορες παρεμβάσεις, καθώς δεν λύνει τα προβλήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, αντιθέτως, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την κυβερνητική σκοπιμότητα.

Ειδικότερα, μειώνονται οι ποινές για τις παραπλανητικές εκπτώσεις στις επιχειρήσεις, καθώς περιορίζεται σε σύσταση η ποινή για την πρώτη παράβαση, ενώ το χρηματικό πρόστιμο κατεβαίνει στο ελάχιστο των 5.000 ευρώ για την δεύτερη παράβαση, αντί για 20.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα για την πρώτη. Παράλληλα, με μια σειρά παρατάσεις και διευκολύνσεις, αποδεικνύεται ότι τόσο διοικητικά, όσο και αναπτυξιακά, τα προβλήματα στην οικονομία είναι μεγάλα και δεν δικαιολογούν καμία θριαμβολογία.

Ωστόσο, το βασικό ζήτημα που έθεσε η Βουλευτής είναι η επέλαση της ακρίβειας και η δυσχερής πραγματικότητα για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Εκτός των άλλων, αναφέρθηκε σε μια σειρά από δείκτες, που τεκμηριώνουν ότι η χώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Ε.Ε. :

  • Η Ελλάδα είναι 26η στην Ε.Ε. σε κατά κεφαλήν εισόδημα με όρους αγοραστικής δύναμης
  • Το 75% των νοικοκυριών έχει μειώσει τις δαπάνες του λόγω των αυξήσεων στα τρόφιμα, με την κερδοφορία των σούπερ μάρκετ για το 2023 να ξεπερνά τα 11 δις ευρώ
  • Οι οικογένειες ξοδεύουν το 40% του εισοδήματος τους σε δαπάνες στέγασης, ενώ σχεδόν 400.000 εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερο από 500 ευρώ μεικτά
  • Το 68% των Ελλήνων, σε έρευνα της EUROSTAT, απαντά ότι τα βγάζει πέρα δύσκολα έως πολύ δύσκολα, έναντι του 19% του μέσου όρου της Ε.Ε.
  • Είμαστε 2η στην Ε.Ε. σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με υπερτριπλάσιο πληθωρισμό του μέσου όρου της Ε.Ε..
  • Τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα τον Μάρτιο του 2024 είναι 40% ανώτερα του μ.ο. της Ευρωζώνης στα νοικοκυριά και 25% στις επιχειρήσεις
  • Το 84% των συμβασιοποιημένων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνθηκε στο 0,01% των επιχειρήσεων, αποκλείοντας έτσι την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, επεσήμανε : «Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να μετακυλήσει της ευθύνες της κάπου αλλού: στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον εισαγόμενο πληθωρισμό, στον τρόπο καταγραφής των δεδομένων.

Εσχάτως μπήκαν στο επικοινωνιακό παιγνίδι, ως υπαίτιες και οι πολυεθνικές, όπου η κυβέρνηση βρήκε την λύση στην αντιμετώπιση –υπαρκτής- κερδοσκοπίας, με την αποστολή ενός γράμματος στην Ε.Ε.. Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό…

Η κατάσταση αυτή δεν μας αξίζει. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους και να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις επερχόμενες εκλογές ισχυρή εντολή και δύναμη να αλλάξει την χώρα, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, με ελπίδα και προοπτική για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές.»