Ο Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στην κατάσταση στο δομή προσφύγων του Βελβεντού μετά από διπλό έλεγχο που έγινε σε προσωπικό και φιλοξενούμενους «Όταν σε μια κλειστή δομή διαγνώσουμε 3-4 κρούσματα, τους αντιμετωπίζουμε ενιαία. Η δομή τελούσε ήδη σε περιορισμό και μπαίνει σε lockdown για δυο βδομάδες. Όλα είναι υπό έλεγχο και διαγνώστηκαν θετικοί και υπάλληλοι του ξενοδοχείου και της ΜΚΟ» Το Βελβεντό είναι υπό στενή παρακολούθηση. Από 80 ελέγχους υπήρχαν δύο θετικά κρούσματα στο δημαρχείο.

Στην Φλώρινα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως συμπλήρωσε και πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα οι κλειστές δομές , τα ψυχιατρεία, γηροκομεία .Να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι σε αυτούς τους χώρους για να μην μπει η ζωή τους σε κίνδυνο. «Δεν με εκπλήσσει η παρατεταμένη περίοδος κρουσμάτων όταν η θερμοκρασία πέφτει, οι συναθροίσεις με κλειστά δωμάτια είναι πιο συχνές. Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ένας έφηβος μπορεί να μολύνει όλη την οικογένειας. Με ανησυχεί η συμπεριφορά του ιού. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων πέφτει και ο ιός κάνει πιο βαριές λοιμώξεις» τόνισε ο κ. Ρωμιόπουλος.

Η περίπτωση της Σιάτιστας και της Δεσκάτης

«Το καλοκαίρι στη Σιάτιστα είχαμε πάλι συναθροίσεις και ήταν η αφορμή για επιδημιολογική έξαρση με 100 κρούσματα χωρίς θανάτους. Και στη Δεσκάτη υπάρχουν πάνω από 400 επίσημα κρούσματα, απώλειες και διασωληνώσεις και έχει μολυνθεί το 1/3 του πληθυσμού. Δεν ερχόντουσαν όλοι παρότι ήταν άρρωστοι. Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Ρωμιόπουλος.

Οι ομάδες του ΕΟΔΥ θα δώσουν επίσης στη δημοσιότητα τηλεφωνικές γραμμές για να γίνεται μοριακός έλεγχος σε διάφορες περιπτώσεις συμπολιτών μας πριν από τοκετό και άλλες ιατρικές πράξεις. Ο χώρος χώρος που θα παραχωρηθεί από την περιφέρεια θα λειτουργήσει ως χώρος δειγματοληψίας αλλά και ως χώρος ιχνηλάτησης σε συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου με τον ΕΟΔΥ. Ο αποκεντρωτικός τρόπος ιχνηλάτης μάλιστα επαινέθηκε από τον ΕΟΔΥ.

Μια πιθανή πηγή προβλήματος για τη συνέχιση των κρουσμάτων «είναι τα διαλλείματα στον χώρο εργασίας που κατεβάζουμε τη μάσκα και τρώμε το κολατσιό μας, δεν πρέπει στα κοινά διαλείμματα να συμπεριφερόμαστε όπως πριν έναν χρόνο».

Ιωάννα Παπαδημητρίου