Ο λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος από την Κοζάνη και στενός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε στο prlogos για την εποχιακή γρίπη. Πιστεύει ότι ξεκίνησε λίγο αργότερα στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε μπορεί και να παραταθεί.

Από τα επτά τελευταία θανατηφόρα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας οι περισσότεροι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά όχι όλοι. Επίσης ήταν ανεμβολίαστοι και οι επτά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η γρίπη έχει τα εξής συμπτώματα, υψηλό πυρετό για πέντε μέρες, αδυναμία, ήπιο βήχα αρχικά, ο οποίος οδηγεί στη συνέχεια σε εμπύρετη κατάσταση, έντονο ρίγος και πονοκεφάλους. Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί να πάρει αντιϊκά φάρμακα για να μειώσει την εμφάνιση των επιπλοκών. Πιθανές επιπλοκές είναι η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, ακόμα και οι πνευμονίες, όπου καταλήγουν διασηλωνημένοι οι βαριά νοσούντες.

Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ανάφερε ότι τα εμβόλια είναι δωρεάν, ενώ καλό είναι να θωρακίζονται και οι πέριξ αυτών των ατόμων. «Πιθανόν την επόμενη βδομάδα να υπάρχει διπλάσιο νούμερο κρουσμάτων».

Ιωάννα Παπαδημητρίου