Ο Θωμάς Σαραφίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας μίλησε στο Flash για την έντονη κατάσταση που βιώνουν τα πληρώματα από την Καθαρή Δευτέρα. Το σύστημα λειτουργεί οριακά και ο σχεδιασμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο που θα έρθει, υπογράμμισε. Σε 10 μέρες θα εκατονταπλασιαστούν τα κρούσματα γιατί ο κόσμος δεν προσέχει και η απροσεξία προκαλεί προβλήματα, τόνισε χωρίς να επαρκούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να γίνεται πιο σωστή πληροφόρηση και διασταύρωση στοιχείων.. «Εμείς στο εξής θα λειτουργούμε αυτοβούλως για την προσωπική μας υγιεινή». «Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να χρειαστεί και τρεις και τέσσερις στολές.. Έχουμε 100 στολές στη διάθεσή μας. Αν έχουμε 20 κρούσματα, τελειώνουν» εξήγησε με τις στολές να είναι μίας χρήσης.

Μάλιστα για το Μποδοσάκειο που είναι χώρος αναφοράς, τόνισε ότι δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο σε μεταφορά ασθενούς με κορονοϊό και δεν ήταν προετοιμασμένοι. «Τα λύματα τα πετάξαμε μόνοι μας.» είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχει κανονισμός πως απολυμαίνεται το ασθενοφόρο, αυτά δεν τηρήθηκαν. Στο ΑΧΕΠΑ όλα έγιναν, στο Μποδοσάκειο δεν έγινε τίποτα». Η βραδινή βάρδια έβαλε στολές και απολυμάναν μόνοι τους τα οχήματα σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο και μαζέψανε τα λύματα σε ασκούς, όπως ανέφερε. «Αν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει ομάδα υποδοχής, ειδικοί κάδοι και σακούλες για χημικά βιοαπόβλητα, θα κινηθούμε ανάλογα». Το Μποδοσάκειο δεν μπορεί να δεχτεί άλλο περιστατικό, άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα δεχτεί νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Ιωάννα Παπαδημητρίου