«Το master plan για την απολιγνιτοποίηση θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος καλοκαιριού», ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να αρχίσει η υλοποίησή του στο τέλος του τρέχοντος έτους, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο εφέτος διεξάγεται διαδικτυακά. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη κι εξωστρέφεια για να βγούμε από την κρίση», ανέφερε ο κ. Θωμάς, ενώ προσέθεσε ότι «ο ενεργειακός τομέας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη, ειδικά τώρα που μπαίνουμε στην απολιγνιτοποίηση και ο όρος πράσινη ενέργεια γίνεται πολύ πιο απτός για την ελληνική οικονομία»

Επισήμανε, επίσης, ότι το ΥΠΕΝ έχει ετοιμάσει «κι ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τον ενεργειακό τομέα, προχωράμε το νομοσχέδιο και συνεχίζουμε τους διαγωνισμούς – πλειστηριασμούς για τις ΑΠΕ, δρομολογούμε την εξυπνοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΗΕ και ετοιμαζόμαστε να προωθήσουμε δυναμικά τις επενδύσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις – το νέο Εξοικονομώ θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι -, ενώ τρέχουμε και προγράμματα ανακύκλωσης και αποβλήτων». «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα βοηθήσει την οικονομία, την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα, κι εκτιμούμε ότι σημαντική συμβολή σε αυτό θα έχει και το ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. μέσω των ενισχύσεων ύψους 32 δισ., επιτρέποντας να γίνουν επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στην χώρα» σημείωσε καταληκτικά ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας επισήμανε πως είναι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο στο κομμάτι της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων και της έρευνας», τονίζοντας ότι στόχος της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας είναι να «συνδεθεί πολύ πιο αποτελεσματικά η εξαιρετική έρευνα που διεξάγεται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας με την επιχειρηματικότητα».

Αναφερθείς στο κομμάτι της καινοτομίας, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι προωθείται το Elevate Greece, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα ψηφιστεί στο τέλος Ιουνίου. Το Elevate Greece, όπως εξήγησε ο κ. Δήμας, θα ξεκινήσει ως ένα μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων αλλά θα εξελιχθεί σε μια πύλη εισόδου όλου του οικοσυστήματος, με στόχο να χαρτογραφηθούν οι συνέργειες και οι τομείς των startups, ώστε να σχεδιαστούν πολιτικές πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση για «υπερτριπλασιασμό της έκπτωσης δαπανών σε επιχειρήσεις που κάνουν πιστοποιημένες δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης, από 30% σε 100%, ένα μέτρο που σύμφωνα με τη μελέτη επιπτώσεων που έχει διενεργήσει το υπουργείο αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες R&D κατά 300 εκατ. ευρώ, να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας στο European innovation scoreboard, και να κάνει την χώρα ελκυστικό προορισμό για επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν R&D κέντρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη». Τέλος, αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα πρότζεκτ του υπουργείου Ανάπτυξης, τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ και του αντίστοιχου τεχνολογικού πάρκου ThessIΝTech στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτά, όπως εξήγησε, θα μπορούν να μεταφέρουν το R&D τμήμα τους οι επιχειρήσεις, θα στεγάζονται οι τεχνοβλαστοί (Spin off) των πανεπιστημίων και οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startup), δημιουργώντας ουσιαστικές και φυσικές συνέργειες μεταξύ τους».

Πηγή:energia.gr