Καταγγελία Νο2

Ακρινή 21/06/2022

Χθες η κοινωνία της Ακρινής δέχθηκε μια μεγάλη προσβολή, αφού έλειπε ο δημοκρατικά εκλεγμένος εκπρόσωπός της από μια ακόμα συζήτηση για το χωριό.α

Χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση, χωρίς να κληθούμε να συμμετέχουμε (ο Πρόεδρος και ένα μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου), χωρίς να μάθουμε ποιοι συμμετείχαν, τις ακριβώς συζητήθηκε και τι ακριβώς αποφασίστηκε.

Για άλλη μια φορά, ενημερωθήκαμε από μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πραγματοποίηση σύσκεψης στην Αθήνα για την Ακρινή και το μέλλον της.

Σχέδια που εξυφαίνονται εν κρυπτό, απουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Κοινότητας Ακρινής, είναι προφανές ότι εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων και όχι των κατοίκων της.

Δεν ξέρουμε ποιοι ήταν οι «εκλεκτοί» συνομιλητές του Υπουργού, ούτε γνωρίζουμε με ποια κρυφά ανταλλάγματα διαπραγματεύονται τα συμφέροντα της Ακρινής γύρω από υπουργικά τραπέζια.

Αντί να υπάρχει μια οργανωμένη, ανοιχτή διαπραγμάτευση με παράλληλη ενημέρωση των πολιτών της Ακρινής, συνεχίζεται το γαϊτανάκι των εν κρυπτό συναντήσεων με φιλικούς αρμόδιους και αναρμόδιους.

Αντί να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων από τους τοπικούς φορείς, στα πλαίσια μια οργανωμένης διαπραγμάτευσης, παρατηρούμε αποσπασματικές συναντήσεις με πρόσωπα φιλικά στην κυβέρνηση.

Αν για κάποιους το ζήτημα της Ακρινής αποτελεί αντικείμενο επικοινωνιακής ή και κομματικής διαχείρισης και μόνο, για εμάς που ζούμε εδώ είναι ζήτημα επιβίωσης.

Δική μου ευθύνη είναι επίσης να διατηρήσω την συνοχή στο χωριό, απέναντι σε όλους αυτούς που το μόνο που στο τέλος καταφέρνουν είναι να διχάσουν τους κατοίκους.

Μέχρι σήμερα αυτό που είχαμε χάσει ήταν το δίκιο μας από την μη εφαρμογή του Νόμου για την Μετεγκατάσταση, τώρα διαπιστώνουμε ότι χάθηκε και το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της Ακρινής, να εκπροσωπούνται από αυτούς που δημοκρατικά επέλεξαν, και πιο συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο του χωριού.

Αν η Πολιτεία επιθυμεί να συνδιαλέγεται με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω των εκλεκτών του κάθε Υπουργού, τότε οι Πρόεδροι θα πρέπει να διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι να εκλέγονται από τους Πολίτες.

Όμως ο ευτελισμός και η απαξίωση των θεσμών ακόμη και αν γίνεται σε μια μικρή κοινότητα, ευτελίζει το σύνολο των θεσμών μιας κοινωνίας και γι αυτό καλούμε τους πάντες (Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο, Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, Βουλευτές) να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτή την πρωτοφανή και αντιδημοκρατική λειτουργία του αρμόδιου Υπουργού κ. Ν.Παπαθανάση, και όσους βέβαια επέλεξαν να συμμετέχουν σ αυτή την παρωδία διαβούλευσης.

Από την πλευρά μας «σχέδια» τα οποία εξυφαίνονται ερήμην μας, τα επιστρέφουμε στους συντάκτες τους και δηλώνουμε σταθεροί σε αυτό που από την αρχή κληθήκαμε να υπηρετήσουμε και για το οποίο δεσμεύθηκε το Ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ απέναντι μας την Μετεγκατάσταση της Ακρινής.

Υ.Γ. Να υπενθυμίσουμε ότι κοντεύουν δυο χρόνια από την πρώτη αναφορά του κ.Χατζηδάκη περί εναλλακτικού σχεδίου όπως αρκετοί επικαλούνται, με το μόνο που ως τώρα να έχουμε είναι μία πρόχειρη πρόταση 2,5 σελίδων.
Αν για κάποιους αυτό αποτελεί σοβαρή εξέλιξη για εμάς αποτελεί έναν ακόμη εμπαιγμό.

Ο Πρόεδρος
Της Κοινότητας Ακρινής
Θεοχάρης Καζαντσίδης