Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4 Μαρτίου, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου η πολιτική συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης με κεντρικό ομιλητή το Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη. Βασικό θέμα της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της παιδείας και του πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Δ. Μακεδονίας προς την Επικράτεια και προς την Ευρώπη, μέσω μίας εντονότερης δημιουργικής, παραγωγικής και εξαγωγικής δράσης.

Μιλώντας για τη σημασία του πολιτισμού και της παιδείας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο κ. Μουμουλίδης δήλωσε “Πάγια θέση μου είναι ότι ο πολιτισμός μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής, αλλά και της χώρας. Αλλά θέση μας πρέπει να είναι, πλέον, η ελληνική περιφέρεια οφείλει να προτείνει συγκροτημένα και συγκεκριμένες προτάσεις προς το κέντρο και όχι να έχουμε αυτή τη μονοσήμαντη, αν θέλετε, σχέση κέντρου και περιφέρειας. Δηλαδή η περιφέρεια, η διαχρονικά αδικημένη, θα πρέπει να αναβαθμίσει το ρόλο της και να παίζει κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτό που παίζει. Δεν πρέπει να περιμένει από το κέντρο, θα πρέπει να δημιουργεί, να παράγει και να εξάγει στην ενδοχώρα με στόχο το κέντρο.

Είναι μία πολιτική εκδήλωση, όπου, όμως, με πολύ μεγάλη μου χαρά έχω προσκαλέσει φίλους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους,  γιατί ο στόχος της συνάντησης είναι περισσότερο ο διάλογος, περισσότερο η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε μία πρόταση που κάνω και λιγότερο η αντιπαράθεση, η οποία, άλλωστε, δεν αφορά και κανέναν.

Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να βγει με μεγαλύτερη εξωστρέφεια προς την Επικράτεια και προς την Ευρώπη και αυτό οφείλουμε να κάνουμε με αιχμή του δόρατος τις πολιτικές που αφορούν στον πολιτισμό, όπου μπορεί να πρωταγωνιστήσει, και στην παιδεία, όπου, επίσης, μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της μουντιάλ”.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα των τοπικών φορέων να οργανωθούν για να επιτύχουν κοινούς στόχους, καθώς και στο τι χρειάζεται ώστε να υπάρξει αυτή η κινητοποίηση ο ίδιος δήλωσε “Δε χρειάζονται μόνο χρήματα, χρειάζονται αναλογικά λιγότερα χρήματα από όσο πολιτική βούληση. Εγώ εκτιμώ ότι το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, η περιφερειακή διοίκηση και, θα έλεγα, η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, αλλά και οι φορείς πολιτισμού, είναι έτοιμοι και ώριμοι, πλέον, να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν πάνω σε ένα κοινό στόχο. Εκείνο που μας λείπει, θα έλεγα ότι είναι περισσότερο ο συντονισμός. Βλέπουμε έναν κατακερματισμό με αποτέλεσμα σημαντικά γεγονότα να χάνονται. Από την άλλη, η περιοχή χρειάζεται και κορυφαία γεγονότα”.

Για την αξία των τοπικών πρωτοβουλιών και για τη σημασία τους για την ανάπτυξη τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο μίλησε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. “Θα έλεγα ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός μας είναι το πρώτο στάδιο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Εμείς ως μαθητιακή διεύθυνση έχουμε πάρει αρκετές πρωτοβουλίες αυτή την τριετία, μία από αυτή είναι και η μαθητειάδα. Μία εκδήλωση αθλητισμού/πολιτισμού… Όλα αυτά βοηθούν στο να έχουμε, παράλληλα, και δράσεις όλης της κοινωνίας. Δηλαδή, αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να φέρει κοντά και την κοινωνία και να έχουμε και ανάπτυξη, σε μικρό μέγεθος βέβαια, αλλά νομίζω ότι έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε και στην ανάπτυξη του τόπου μας. Και περιφερειακά, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο”, επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Την στήριξή του προς τις αναγκαίες για την ανάπτυξη του τόπου, αλλά και της Δ. Μακεδονίας, πρωτοβουλίες δήλωσε και ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά “Όποιες πρωτοβουλίες παίρνονται, απ’ όπου και αν προέρχονται στο δημόσιο διάλογο, εμείς τις χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε. Και νομίζω ότι με συναπόφαση και συναντίληψη μπορούμε και να επιλύσουμε προβλήματα, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες. Νομίζω ότι η σημερινή εκδήλωση είναι προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι όλοι θα βγούμε και καλύτερα ενημερωμένοι και πληροφορημένοι, αλλά και με περισσότερη ευθύνη στο να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που πραγματικά θα δώσουμε ώθηση να πάρει”.

Ε.Σ.