ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

– Δυνατές θεατρικές παραστάσεις με γνωστούς ηθοποιούς – Επίσημη έναρξη με Καζούλη/Κατσιμίχα, για το κοινό

Δυναμικά ξεκινούν τα φετινά Λασσάνεια 2018, που διοργανώνονται για 36η χρονιά και  περιλαμβάνουν ανανεωμένο πρόγραμμα, που εκτείνεται στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για το καλοκαίρι που έρχεται. Το πρόγραμμα εφέτος σε σχέση με πέρυσι περιλαμβάνει περισσότερες θεατρικές παραστάσεις, μια μεγάλη συναυλία ανοιχτή για το κοινό, φεστιβάλ μουσικής αλλά και αθλητικές διοργανώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εφέτος, για πρώτη χρονιά, η έναρξη των Λασσανείων θα γίνει με μια μεγάλη δωρεάν για το κοινό, συναυλία, που θα γίνει στις 19/6 στην κεντρική πλατεία Κοζάνης , με τους Πάνο Κατσιμίχα και Βασίλη Καζούλη (το κόστος της συναυλίας θα καλυφθεί από χορηγίες) . Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης κατά την παρουσίαση, τα Λασσάνεια δεν περιορίζονται στην πόλη, αλλά θα γίνουν δράσεις στο σύνολο του Δήμου , στις τοπικές κοινότητες. “Το πρόγραμμα είναι πλούσιο, ώστε τα Λασσάνεια να αποτελέσουν ένα φεστιβάλ που θα προκαλέσει μια πηγή πολιτιστικής δημιουργίας , έκφρασης του πολιτισμού μας”, τόνισε ο δήμαρχος, λέγοντας πως ο Πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμο.

 

Εικαστικές παρεμβάσεις, συνάντηση χάλκινων πνευστών, φεστιβάλ παραδοσικού χορού

Ένα μεγάλο κομμάτι των δράσεων θα αφορούν , επίσης, τις εικαστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην πόλη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-Σχολή Καλών Τεχνών , με μια κεντρική παρουσίαση στο δημαρχείο. Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και  φεστιβάλ

παραδοσιακού χορού που γίνεται για πρώτη φορά με συλλόγους ανά την Ελλάδα, συναυλίες με ντόπιους καλλιτέχνες, το jazz festival με διευρυμένο πρόγραμμα καλλιτεχνών. Επίσης, θα γίνει η διεθνής συνάντηση αγιογραφίας, το φεστιβάλ κλασικής μουσικής, δράσεις κινηματογράφου, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, καλοκαιρινή εκστρατεία βιβλιοθήκης, καλοκαιρινό σχολείο, συνάντηση χάλκινων πνευστών, αθλητικές και άλλες δράσεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

 

“Στόχος μας είναι μια ήπια επισκεψιμότητα στην πόλη με μεγάλη χρονική διάρκεια”

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Παναγιώτης Δημόπουλος έθεσε τους στόχους της διοργάνωσης, λέγοντας πως ήθελαν να πετύχουν μια καλή συνάρτηση κόστους – αποτελέσματος , με διπλή στόχευση: “Να δείξουμε ότι η Κοζάνη έχει μια μητροπολιτική δυνατότητα , έχουμε εξαγώγιμο προϊόν, συνδυάζοντας μετακλητές παραστάσεις με δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης. Το δεύτερο που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να έχουμε μια ήπια επισκεψιμότητα σε διάρκεια”, τόνισε χαρακτηριστικά, θέλοντας να βάλει την Κοζάνη στον πολιτικό χάρτη.

Αθλητικές δράσεις

Ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, πολιτιστικών και αθλητικών, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της Κοζάνης, κάνοντας την πόλη έναν πυρήνα πολιτισμού.  Στα αθλητικά δρώμενα η αρχή γίνεται το προσεχές διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη στο ΔΑΚ με μαθητές χιλιάδων σχολείων, σε συνεργασία με την διεύθυνση εκπαίδευσης. Η συνέχεια  θα γίνει στις 19-20/5 με το 2ο camp Νίκος Παπαδόπουλος . Ακολουθεί στην κεντρική πλατεία μια συνδιοργάνωση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης 3Χ3, τουρνουά μπάσκετ με μεγάλους προπονητές/καλαθοσφαιριστές, Απολλόδωρος Δρόμος, camp volley και στις 29/9 με τα Street Relays.

 

Πολλές και σημαντικές θεατρικές παραστάσεις

Στο πρόγραμμα των μεγάλων παραστάσεων που έρχονται στα Λασσάνεια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Θέμης Λιάκος. Πρόκειται για παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το καλοκαίρι και θα έρθουν στο Υπαίθριο: Βάτραχοι του Αριστοφάνη (του Κώστα Φιλίππογλου, με ηθοποιούς Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς και ο Αντώνης Καφετζόπουλος), Αντιγόνη του Σοφοκλή (με τον Αιμίλιο Χειλάκη ), τις Εκκλησιάζουσες του Αλέξανδρου Ρήγα (με Σταρόβα), τους Αχαρνής του Αριστοφάνη (με Φιλιππίδη – Χαϊκάλη), Ηλέκτρα με Λένα Παπαληγούρα και Νίκο Κουρή, Ζορμπάς με Βαλτινό και Κουλίεβα. Για παιδιά, “Χάνσελ και Γκρέτελ” από το θίασο Κάρμεν Ρουγγέρη και “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” από τις Μαγικές Σβούρες.
Επίσης, το ΔΗΠΕΘΕ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με συμπαραγωγή του Αγαμέμνονα, με τους Γιάννη Στάνκογλου και Μαρία Πρωτόπαπα. Το έργο θα έρθει στις 28/7 στην Κοζάνη , ενώ  στις 7/7 κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο.

Επίσης, θα γίνει το καλοκαιρινό σχολείο του ΔΗΠΕΘΕ, ενώ θα συνεχιστεί “απ’ άκρη σ’ άκρη” το πρόγραμμα στα χωριά που θα πάει την παράσταση “Ο Αττίκ στο Παρίσι”, από αρχές Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου, ενώ θα γίνει και ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.

Όπως διευκρινίστηκε από τον δήμαρχο, το Υπαίθριο θέατρο θα είναι έτοιμο στα μέσα Ιουνίου, μιας και η συντήρησή του ήταν απαραίτητη και είχε να γίνει πολλά χρόνια.

Κόστος Λασσανείων

Τα Λασσάνεια θα κοστίσουν 68.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 18.000 ευρώ είναι με χορηγίες και τα υπόλοιπα καλύπτουν με 35.000 ευρώ το ΔΗΠΕΘΕ και 15.000 ευρώ, αντίστοιχα. “Δεσμευτήκαμε να δώσουμε μια άλλη εικόνα, και αυτό κάνουμε. Κοινή διαχείριση και κοινός προγραμματισμός, ώστε να αναδείξουμε την Κοζάνη, πολιτιστικά, πατώντας στο παρελθόν και στο παρόν”, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Β.Σ.