Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Καραντίνα

• Η μέρα της νόσησης είναι ημέρα μηδέν, πέντε μέρες καραντίνα. Η καραντίνα αυτή δε σπάει με τίποτα.

• Πέντε μέρες καραντίνα και μετά πέντε μέρες με μάσκα υποχρεωτικά, αυτό είναι το πρωτόκολλο. Γιατί; Γιατί όλες οι χώρες και η Αμερική και η Ευρώπη και το ECDC το CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αποσυνδέσει την καραντίνα με το τεστ, διότι η καραντίνα θεωρείται ότι αυτό είναι το μίνιμουμ που υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης.

• Το CDC η Αμερική αναφέρει τις πέντε μέρες, δίνει τη δυνατότητα του αρνητικού τεστ, αλλά υποχρεωτικά για τις δέκα μέρες μάσκα ακόμα κι αν έχεις αρνητικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει για δέκα μέρες και δεν το συνδέει καθόλου με τεστ και το ECDC έχει τις παρόμοιες οδηγίες με τον ΕΟΔΥ.

Μέτρα για πανδημία

• Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να φέρουμε κανένα μέτρο πίσω, το κύμα ήδη έχει κορυφωθεί, εδώ και μια εβδομάδα όλα τα νούμερα είναι πτωτικά, αναφέρομαι στα κρούσματα, οπότε λογικά και οι δείκτες με τα αρνητικά στοιχεία θα έχουν κι αυτοί την πτωτική τους πορεία.

• Ειδικά σε αυτό το κύμα είδαμε ότι δεν είχαμε διασωληνώσεις, οι διασωληνώσεις δηλαδή γιατί να σας θυμίσω γιατί άκουγα και στις εκπομπές ειδικούς που μιλούσαν και για 400 διασωληνώσεις στο τέλος του μήνα. Οι διασωληνώσεις είναι γύρω στις 140, δεν επιβεβαιώθηκαν, άρα δείχνουν ότι έχουμε νοσηλείες κυρίως στις απλές κλίνες.

• Στους θανάτους ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνδέονται με θανάτους που είναι με covid. Πλέον έχουμε πολλούς θανάτους οι οποίοι είναι με covid και όχι από covid. Διότι το 30% με 35% των περιστατικών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται γιατί έχουν πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο κι έχουν βρεθεί θετικοί, οπότε υποχρεωτικά μπαίνουν σε μονάδα covid.

• Το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεν πιέζεται σε κλίνες ΜΕΘ δείχνει ότι δεν υπάρχει αυτό το οποίο υπήρχε σε προηγούμενες περιόδους υποχρέωση να πάρουμε μέτρα. Τα μέτρα τα παίρνεις για να μην πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας και προσέξτε με πλήρη κυκλοφορία.

Για «φακελάκια» και ράντζα

• Αυτή τη στιγμή έχουν ετοιμαστεί μέτρα. Σε συνεργασία και με το Ψηφιακής Πολιτικής είμαστε σχεδόν έτοιμοι να πάμε στα ηλεκτρονικά ραντεβού στο νοσοκομείο για τα χειρουργεία. Ηλεκτρονικό ραντεβού και ηλεκτρονικά χειρουργεία.

• Δείτε το μοντέλο των εμβολίων. Στο μοντέλο των εμβολίων δεν έμπαινε κάποιος μέσα, είναι πάρα πολύ απλό, και έβλεπε τα διαθέσιμα για να κάνει εμβόλιο; Αντίστοιχα θα βλέπει τα διαθέσιμα χειρουργεία.

Ενίσχυση ΕΣΥ

• Το εθνικό σύστημα υγείας θα ενισχυθεί και σε προσωπικό. Βγαίνουν 6.000 θέσεις. Θα ενισχυθεί και με στοχευμένες κατευθύνσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι 1,5 δισεκατομμύριο και στην επόμενη μέρα θέλουμε ένα σύστημα το οποίο πατώντας στο πως λειτούργησαν τα εμβόλια που ήταν μια επιτυχής διαδικασία να λειτουργήσει και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.

• Από 1η Αυγούστου ανοίγει ο προσωπικός γιατρός. E-health.gov μπαίνει μέσα και γράφονται οι πολίτες.