Και με την «βούλα» πλέον του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η καινοτόμος εταιρεία Advent Technologies Holdings αποτελεί μέρος του πρώτου «κύματος» προτάσεων για Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest/IPCEI) στον τομέα του Υδρογόνου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη, η Advent επιλέχθηκε από το Υπουργείο να είναι ο συντονιστής του Προγράμματος «Technology Field 2», το οποίο αφορά σε κυψέλες καυσίμου και συναφείς τεχνολογίες.

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, η Advent συμμετέχει στις «Challenge Sessions» όπου με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν επιλεγεί κατά αντίστοιχο τρόπο από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, συνεργάζονται προκειμένου να καταρτίσουν ένα κοινό πρόγραμμα εργασίας που θα καταλήξει σε ένα οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από τα έργα IPCEI υδρογόνου.

Πέρα από τον συντονισμό του «Technology Field 2», οι νέες αρμοδιότητες της Advent περιλαμβάνουν την προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα περιγράφει τα προαπαιτούμενα και τους στόχους των κυψελών καυσίμου στις μεταφορές και τις αγορές στάθμευσης με σκοπό την επίτευξη στόχων κόστους για ένα βιώσιμο οικοσύστημα υδρογόνου. Το εν λόγω έγγραφο θα αποτελεί μέρος ενός «μεγαλύτερου» εγγράφου που θα εξηγεί όλες τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και συμβατότητας του IPCEI.

Στην Ελλάδα, η Advent Technologies διακρίνει σημαντικές επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, συμμετέχει, μέσω του έργου Green HiPo, στην πρωτοβουλία «White Dragon» που στοχεύει στη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια και στις τεχνολογίες υδρογόνου. Παράλληλα, διερευνά τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης με δυνατότητες εξέλιξης σε κέντρο παραγωγής στην περιοχή της Αττικής αλλά και στη Δυτική Μακεδονία ενώ ήδη έχει επεκτείνει την ερευνητική δραστηριότητά της στην Πάτρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Advent Technologies Holdings, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και συναρμολογεί κρίσιμα εξαρτήματα για κυψέλες καυσίμου και προηγμένα ενεργειακά συστήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Advent ιδρύθηκε το 2006 στην Πάτρα και έχει την έδρα της στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, με γραφεία στο San Francisco Bay Area και στην Ευρώπη.

Τέλος, σε ότι αφορά το έργο White Dragon, αυτό συμπεριλήφθηκε στο πρώτο «κύμα» προτάσεων που προέγκρινε η Κομισιόν με έργα IPCEI Υδρογόνου. Τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε τελική αξιολόγηση από την Επιτροπή για μια «θέση» στη λίστα, και κατά συνέπεια, να χαίρει χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, σε περίπτωση θετικής έκβασης.

Πηγή: energypress.gr