Εκεί που η Δυτική Μακεδονία συναντά την Ήπειρο, στα Γρεβενά, βρίσκεται ένα χωριό που σίγουρα έχεις ακουστά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν έχεις επισκεφτεί. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Η Αλπική πρωτεύουσα της Πίνδου, ή αλλιώς, η (Ωραία) Σαμαρίνα, στέκει χτισμένη στις πλαγιές του όρους Σμόλικα, περίπου στα 1.550 μέτρα. Το υψόμετρο προκαλεί ζάλη και η λεπτομέρεια πως η Σαμαρίνα αποτελεί το πιο ψηλό χωριό, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων, δικαίως προκαλεί δέος στους επισκέπτες.

Η όμορφη Σαμαρίνα είναι «πνιγμένη» στα δάση οξιάς και πεύκου, με τα πολλά γεφύρια και τα τρεχούμενα νερά να κάνουν το τοπίο ακόμα πιο παραδοσιακό και ιδιαίτερο.

Η απόσταση που χωρίζει το χωριό από τα Γρεβενά ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα. Όσο για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας; Είναι μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που καθιστά την επιλογή της Σαμαρίνας ως βάση για τις χειμερινές εξορμήσεις μας ακόμα πιο δελεαστική.

Ο χειμώνας στη Σαμαρίνα

Στο διάσημο βλαχοχώρι, ο χειμώνας είναι βαρύς και κυλά πολύ αργά. Με περισσότερους από έξι μήνες χιόνι ,δηλαδή, δεν θα μπορούσε τίποτα να… τρέχει και πάρα πολύ γρήγορα. Μια εκδρομή στο ιστορικό χωριό θα σου προσφέρεις εκτός από φοβερές εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες.

Εκεί τα τζάκια καίνε από το πρωί έως το βράδυ και το κατάλευκο χιόνι σκεπάζει τις σκεπές των σπιτιών από τις αρχές του χειμώνα μέχρι τα μέσα σχεδόν της άνοιξης.

Οι δριστέλες

Οι κάτοικοι της Σαμαρίνας ασχολούνται με τον τουρισμό, την υλοτομία και την κτηνοτροφία, ενώ οι γυναίκες, υφαίνουν χοντρά υφάσματα, χαλιά και κουβέρτες. Οι διάσημες δριστέλες, ή αλλιώς τα «φυσικά πλυντήρια», που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα να πλένουν τα ρούχα με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν μέχρι σήμερα και μας γυρνούν πολλά πολλά χρόνια πίσω.

Οι δριστέλες ανήκουν στην κοινότητα του χωριού και είναι φτιαγμένες από ξύλο λευκόδερμης πεύκης ενώ είναι ενταγμένες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να εξασφαλίζεται η συντήρησή τους.

Τι τρώμε;

Η Σαμαρίνα φημίζεται για πολλά ξακουστά εδέσματα, μα περισσότερο για τη βραστή γίδα και το πρόβειο κεμπάπ. Στα ταβερνάκια του χωριού η σχέση τιμής, ποσότητας και ποιότητας δεν μπορεί παρά να αφήσει ευχαριστημένους και τους πιο απαιτητικούς, οπότε αν είσαι καλοφαγάς, δεν πρέπει να το σκεφτείς δεύτερη φορά.
Μη φύγεις από τη Σαμαρίνα χωρίς να έχεις δοκιμάσει την κρεατόπιτά της, πιάτο για το οποίο κόσμος φτάνει στο χωριό από ολόκληρη τη Μακεδονία.

Μιλάμε για ένα φιλόξενο χωριό με πλούσια ιστορία που τυγχάνει να είναι το υψηλότερο των Βαλκανίων, ζει από τον τουρισμό του και προσφέρει τίμια φιλοξενία στους επισκέπτες του.

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρξει καλύτερη επιλογή για λίγες ημέρες σε έναν κατάλευκο τόπο δίπλα στο πιο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας, σωστά;

Πηγή:ethnos.gr