8 ομάδες από ΑΕΙ της χώρας, αποτελούμενες από φοιτητές, φοιτήτριες και υπεύθυνους καθηγητές, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Φλώρινα, στην πανελλήνια συγκέντρωση αγωνιστικών ομάδων μονοκινητηρίων κατασκευών.

Η συνάντησή τους ήταν μια πρωτοβουλία της εταιρείας «B&T Composites» – η οποία παράγει προϊόντα από ανθρακονήματα και τα εξάγει σε όλη την Ευρώπη – που χορηγεί όλες τις ομάδες με ό,τι χρειάζονται για τις κατασκευές τους. Μονοθέσια, σκάφη και αεροπλάνα εκτέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας και συγκέντρωσαν για ένα διήμερο τα βλέμματα όλων των κατοίκων, αλλά και τον θαυμασμό τους.

Σκοπός της ήταν να αναδειχθεί η προσπάθεια των φοιτητών του Ελληνικού Πανεπιστημίου, η έρευνα που αθόρυβα γίνεται, το υψηλό επίπεδο των Σχολών μας σε ένα τομέα τόσο ανταγωνιστικό, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες φοιτητών από τα Πολυτεχνεία κατασκευάζουν από το μηδέν οχήματα – «φορμουλάκια», μηχανές, αεροπλάνα, δορυφόρους. Συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες, με ανταγωνισμό μερικά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, και με σπόνσορες (οι ευρωπαίοι φοιτητές), τα μεγαλύτερα ονόματα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η πορεία των Ελλήνων σε αυτούς τους αγώνες είναι θαυμαστή. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και η κάθε ομάδα ψάχνει το κάτι παραπάνω. Ηλεκτρικά οχήματα, κατασκευές carbon για σημαντική εξοικονόμηση βάρους ιδιαίτεροι σχεδιασμοί, έρευνα και καινοτομία.

Αρωγοί σε αυτήν τη συνάντηση ήταν τα Επιμελητήρια Φλώρινας και Κοζάνης. Στη συνέντευξη τύπου, μάλιστα, όπου παρουσιάστηκε η δράση, οι δύο πρόεδροι Σάββας Σαπαλίδης και Νίκος Σαρρής απένειμαν τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της εταιρείας, Βασίλειο Τιριακίδη, για την πρωτοβουλία και την προσφορά του στην καινοτομία και στην έρευνα.
neaflorina.gr