Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα την κοιλάδα του Αλιάκμονα να ξεχωρίζει στον μολυβένιο ορίζοντα και τον παλιό χωματόδρομο Σπάρτου-Κρόκου να τέμνει τον αυλόγυρο από το ερειπωμένο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, σήμερα παραμονή της γιορτής, οι κάτοικοι της Άνω Κώμης έστησαν με πολύ μεράκι την πρώτη τους γιορτή πράσου.

Οργανωτές και οικοδεσπότες ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Κώμης και ο Γυμναστικός Σύλλογος Ελίμειας. Οι πραγματικές όμως οικοδέσποινες ήταν οι είκοσι και γυναίκες της Άνω Κώμης που ετοίμασαν με τα χεράκια τους τις καταπληκτικές πρασόπιτες και πρασοκεφτέδες , όλες με βάση το πράσο, το κατ’ εξοχήν Top προϊόν του χωριού μαζί με τα γκαρμπολάαχανα και τα νεροκρόμμυδα!

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μια παλιά πρόταση πήρε σάρκα και οστά και ελπίζω αυτή η πολύ όμορφη μάζωξη των κατοίκων και των επισκεπτών να αποτελέσει πλέον θεσμό για την Άνω Κώμη , μια χειμωνιάτικη συνάντηση όλων που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο βάζοντας πάντα σε πρώτο πλάνο αυτά τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα, το σήμα κατατεθέν του χωριού!

Οι ντόπιοι αγρότες που τα καλλιεργούν φθίνουν χρόνο με τον χρόνο σε αριθμό, με ελάχιστους νέους να συνεχίζουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες των πατεράδων τους καθώς η παραγωγή αυτών των προϊόντων απαιτεί κόπο και μόχθο με οικονομικό αντίκρυσμα μικρό !

Η παράδοση όμως αυτή μαζί με την τεχνογνωσία δεν θα πρέπει να εκλείψει από την περιοχή που μπορεί να μην έχει πια τα νερά του παρελθόντος εξακολουθεί όμως να διαρρέεται από τα λιγοστά νερά του ρέματος του Κρόκου.

Χρέος όλων να στηρίξουμε αυτές τις παραδοσιακές καλλιέργειες του τόπου που συνδέονται και με εξαιρετικά χειμωνιάτικα εδέσματα !

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και κυρίως στις αξίες γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κώμης !
Και του χρόνου με υγεία !