Τα ολοήμερα σχολεία της Κοζάνης έχουν την τάση-διάθεση να κλείνουν την απογευματινή ζώνη στις 15:00 και όχι στις 16:00 φέρνοντας πολλούς εργαζόμενους γονείς σε απόγνωση. Σύμφωνα με το νόμο «Στα σχολεία με λειτουργικότητα από 6/θέσια και άνω, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές. Για τα σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και 5/θέσια, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές χωρίς την προϋπόθεση προσκόμισης δικαιολογητικών».

Και πέρυσι τα περισσότερα δημοτικά της Κοζάνης διατήρησαν την απογευματινή ζώνη έως και τις 15:00 με το επιχείρημα μη εγγραφής των ανάλογων παιδιών 15:00-16:00. Σύμφωνα πάντως με τα περσινά στοιχεία της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περίπου το 30% των ολοήμερων σχολείων σε όλη της χώρα δεν λειτουργούσαν ή ήταν υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο για κάποιες τάξεις και μόνο μέχρι τις 15:00 αντί έως τις 16:00 που θα έπρεπε κανονικά.

Αντί λοιπόν να στηρίξουμε έναν θεσμό τον εκφυλίζουμε προδιαθέτοντας τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους μέχρι τις 15:00, για να μην χαλάσει η κανονικότητα που ορίστηκε από κάθε σχολείο. Προβληματίζεται κανείς για την ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού; Σκέφτεται κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαγραφούν δεκάδες παιδιά από το ολοήμερο αναγκάζοντας γονείς να πληρώνουν εν μέσω κρίσης για την φύλαξή τους; Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να στηρίξει τον θεσμό ζητώντας εκπαιδευτικούς για να στελεχώσουν τα ολοήμερα και αναβάθμιση της απογευματινής ζώνης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ως τις 12 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα ολοήμερα δημοτικά της Κοζάνης και της χώρας

Σε ολοήμερα μετατρέπονται και όλα τα δημοτικά του Ν.Κοζάνης;

Θολό το τοπίο για τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κοζάνης