Αν περνάμε πολλές ώρες στο γραφείο του σπιτιού μας δουλεύοντας, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το πώς θα μπορούσαμε να το διαμορφώσουμε, ώστε να κάνουμε τις ώρες εργασίας μας πιο ευχάριστες και αποδοτικές.

Σίγουρα μια κομψή και στιλάτη διακόσμηση βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως η κυριότερη ανάγκη που έχουμε όταν βρισκόμαστε στο γραφείο μας είναι το φως.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το φως στα γραφεία;

Το φως, και ιδιαίτερα το φως του ήλιου, είναι πολύ σημαντικό γιατί μας γεμίζει με ζωή, συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχολογίας μας προσφέροντάς μας χαρά και βοηθάει στην αποδοτικότητά μας. Πάντα με τον ήλιο νιώθουμε περισσότερο δραστήριοι.

Αρκεί να σκεφτούμε τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα. Η διάθεσή μας είναι περισσότερο πεσμένη και συχνά νιώθουμε κουρασμένοι με βαρύ σώμα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε πολλές δραστηριότητες ενώ είμαστε περισσότερο χαρούμενοι.

Έτσι λοιπόν το φως μάς βοηθάει και όταν εργαζόμαστε. Όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο φωτεινό, δουλεύουμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση, με περισσότερη ταχύτητα και μεγαλύτερη χαρά.

Πώς να φέρουμε λοιπόν το γραφείο μας πιο κοντά στο φως;

Σε πολλά σπίτια δεν έχουμε την δυνατότητα ώστε το γραφείο να είναι σε ξεχωριστό δικό του δωμάτιο και έτσι συχνά υπάρχει ένα γραφείο στο σαλόνι του σπιτιού ή στο υπνοδωμάτιό μας.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, μετακινούμε το έπιπλο του γραφείου μας μπροστά από το παράθυρο εκείνο απ’ όπου μπαίνει για περισσότερη ώρα μέσα στη μέρα ο ήλιος. Μάλιστα, προσέχουμε ώστε οι καρέκλες γραφείου να κοιτάνε προς το παράθυρο και όχι αυτό να βρίσκεται στην πλάτη τους. Στις πόλεις ο ήλιος σπάνια πέφτει απευθείας μέσα στα σπίτια, επομένως δεν θα μας δυσκολέψει στην όραση.

Σε αυτό το παράθυρο λοιπόν όπου θα βρίσκεται το γραφείο μας, θα επιλέξουμε ελαφριές και αέρινες κουρτίνες πάντα σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και μονόχρωμες. Έτσι, ακόμα και όταν ο ήλιος είναι έντονος, οι κουρτίνες θα επιτρέπουν στο φως να διαχέεται στον χώρο, χωρίς όμως να ταλαιπωρεί την όρασή μας.

Κάτι που επίσης θα μας βοηθήσει ώστε ο χώρος μας να φωτίζεται επαρκώς είναι η τοποθέτηση καθρέφτη ιδιαίτερα απέναντι από το παράθυρο. Έτσι μέσω της αντανάκλασης, το φως θα απλώνεται όχι μόνο στο γραφείο μας, αλλά και σε ολόκληρο το σπίτι.

Τέλος και συνδυαστικά με τα παραπάνω, προχωράμε επιλέγοντας ανοιχτά χρώματα σε έπιπλα και τοίχους αντί για σκούρα που θα έκαναν τον χώρο μας να δείχνει μικρότερος και φυσικά λιγότερο φωτεινός.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους καταφέρνουμε τελικά το γραφείο μας να είναι φωτεινό για τις πρωινές ώρες που δουλεύουμε. Βεβαίως δεν παραλείπουμε να συνδυάζουμε και διάφορες πηγές τεχνητού φωτός, ώστε ο χώρος μας να παραμένει φωτεινός και μετά τη δύση του ήλιου.