Τάσος Σιδηράς: Τα σχολεία έπρεπε να κλείσουν 

Για την πορεία της πανδημίας έγινε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. «Δυστυχώς η Π.Ε. Κοζάνης είναι στην 6η θέση υψηλού αριθμού κρουσμάτων. Αυτό αναδεικνύει την κατάσταση που είμαστε. 53% είναι το ποσοστό εμβολιασμού και είμαστε 12η από το τέλος σε 74 περιφερειακές ενότητες. Ακόμα υστερούμε σε βαθμό εμβολιασμού. Το νοσοκομείο είναι στα όριά του, διακομίζουμε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Υπάρχει ανάγκη για ένα σύγχρονο νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας. Προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Δεν είναι μόνο η υποχρηματοδότηση η έλλειψη κάλυψης των θέσεων».

Ο κ. Νόντας Στολτίδης είπε ότι ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχει η κυβέρνηση. «Ακόμα και αυτό το εμβόλιο από μέσο προστασίας το έχει μετατρέψει σε μέσο διαχωρισμού του κόσμου. Τη στιγμή που γίνεται χαμός στα σχολεία προχωρά σε συγχώνευση τμημάτων και άνοιξε  η συζήτηση για συγχώνευση Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου. Ενώ αποδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός δεν φτάνει, γιατί καταλήγουν και οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν και τα μέτρα προστασίας δεν φτάνουν. Παίρνουν γιατρούς από τα κέντρα υγείας, ο ΕΟΔΥ θέλει ενίσχυση και ο δήμος πρέπει να πιέσει». Πρότεινε δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους εμβολιασμένους και μη  και ενίσχυση των δρομολογίων των παιδιών που πάνε στο ΤΕΙ γιατί συνωστίζονται. “Δεν μπορεί να μιλάμε για επενδυτικά πεδία όταν πεθαίνουν άνθρωποι” συνέχισε.

«Ούτε ιδιώτες ήρθαν  στο Μαμάτσειου ούτε  θα έρθουν, δεν μπορούν να σταθούν σε αυτό το περιβάλλον» πρόσθεσε ο Χάρις Κουζιάκης. Τις κλινικές όμως τις κάνουν οι άνθρωποι και αν δεν έρθει πνευμονολόγος απλά θα έχομε μια πενυμονολογική στο οργανόγραμμα, όπως είπε. «Η κατάσταση με τα rapid απαράδεκτη στον ΕΟΔΥ. Τρώνε ώρες τα παιδιά εκεί και περιμένουν και άτομα με προβλήματα στις ουρές».  Είναι αδυναμία του ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει προσωπικό, τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ.Τάσος Σιδηράς, εντεταλμένος σύμβουλος υγείας  μίλησε  για την  αρνητική πρωτιά της Κοζάνης που δεν μπορεί να εξηγηθεί και είναι θέμα μελέτης. «Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς να μην καταγράφει ένα κρούσμα. Είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη. Να γίνουμε μια γροθιά, τώρα χάνουμε ανθρώπινες ζωές. Ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να διαθέσει άλλα  κλιμάκια». Ανέφερε τις ηρωικές προσπάθειες των διευθυντών της παθολογικής και πνευμονολογικής και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων και αύξησης του εμβολιασμού. «Θα έπρεπε τα σχολεία να κλείσουν, αλλά εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε αυτήν την πρωτοβουλία».

Ι.Π.