Την πρώτη παραλία smoke-free στην Ελλάδα φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ο Δήμος Σερίφου και το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιου Λασκαρίδη. Για την ακρίβεια, στην προστατευόμενη παραλία της Βαγιάς που επελέγη για το ενδιαφέρον αυτό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πείραμα, το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε μια συγκεκριμένη ζώνη, ενώ θα υπάρχει ένα άτομο όλο το καλοκαίρι που θα ενημερώνει σχετικά τους λουόμενους.

Oπως ανακοίνωσε, χθες, το Iδρυμα Αθ. Λασκαρίδη, στην παραλία θα τοποθετηθεί μια κατασκευή για τη δημιουργία μιας ελεγχόμενης ζώνης καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. Την κατασκευή που θα ορίζει την ελεγχόμενη ζώνη θα φτιάξουν ντόπιοι τεχνίτες, ενώ για την υποστήριξη της δράσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, θα δημιουργηθεί από το Iδρυμα μια επιδοτούμενη θέση εργασίας.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος SeaChange Greek Islands. «Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά», αναφέρει η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος. «Αντίστοιχες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και στην Ισπανία με τον ίδιο στόχο: την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης».

Στην προστατευόμενη παραλία της Βαγιάς το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε μια συγκεκριμένη ζώνη, ενώ θα υπάρχει ένα άτομο όλο το καλοκαίρι που θα ενημερώνει τους λουόμενους.

kathimerini.gr