Έργο 70MW στο Μαυροδένδρι – Φυτεύσεις ανάμεσα στα πάνελ

Ο δήμος Κοζάνης προχωρά σε μια διαφορετική συνεργασία με την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Enel Green Power, τη μη κερδοσκοπική κίνηση Wise Greece και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας για την πρώτη παραγωγή προϊόντων σε φωτοβολταϊκό πάρκο, αλλά και σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αγορική επιχειρηματικότητα.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε σε μια νέα δράση ,ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα που συνδέει την αγροδιατροφική πραγματικότητα σε ένα χώρο που αναπτύσσεται φωτοβολταϊκό πάρκο. «Από όλες τις πλευρές η κατεύθυνση είναι η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Ανάλογες προσπάθειες αμβλύνουν τις επιπτώσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο δήμος Κοζάνης στη ενότητα Υψηλάντη έχει στην ιδιοκτησίας του 42.500 στρέμματα. Έχουν κατακυρωθεί συμβόλαια για 5.600 στρέμματα, ποσοστό 13,3% των δημοτικών εκτάσεων. Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία είναι ελάχιστες» τόνισε ο δήμαρχος.

Ο Επικεφαλής Ευρώπης της Εnel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας μίλησε για μα σημαντική μέρα , καθώς έρχονται σε ένα τόπο με 10 χρόνια παρουσίας μετά το πρώτο αιολικό πάρκο στη Ζωοδόχο Πηγή πριν δέκα χρόνια. Η Εnel με 70.000 εργαζόμενους και παρουσία σε πάνω από 30χωρες έχει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής και .51 γιγαβάτ εγκαταστημένης ισχύος σε 27 διαφορετικές χώρες και το πιο φιλόδοξο πλάνο στον πλανήτη για να τριπλασιάσει την ισχύς της, όπως ανέφερε.

«Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας προκαλεί το ενδιαφέρον μας, είναι πρωτοπόρος η Enel σε πολλές χώρες, θέλουμε να δουλέψουμε μαζί μας και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας , να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αγροτικά προϊόντα , να βελτιωθούν υποδομές και να επενδύσουμε μαζί σε συνεργασία με φορείς.20 εκ ευρώ θα διοχετευτούν στην τοπική κοινωνία. Θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας εκ των οποίων το 70% θα είναι από την τοπική κοινωνία».

Στις Βαμβακιές, στον Πολύμυλο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης δράσης. «Επενδύουμε εκεί που θα μείνουμε πολλά χρόνια, εκεί που μας θέλουν οι τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία και να παράγει αξία». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε άλλε περιοχές γίνονται αγώνες ποδηλασίας, πιστοποίηση προϊόντων ΠΟΠ, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων κοντά στα πάρκα και εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας περιλαμβάνει 1, 7 γιγαβάτ στην Ελλάδα, οι νομοί της Δ. Μακεδονίας είναι από τις βασικές προτεραιότητες. Το πρώτο έργο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022 , είναι 70 μεγαβάτ κοντά στο Μαυροδέντρι, 106 γιγαβατώρες η ισχύς του. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βαμβακιές project με την αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού κοντά στον Πολύμυλο για καλλιέργεια αρωματικών, σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανέργους για δεξιότητες που θα δημιουργήσουν περαιτέρω αξία.

Η Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια της Wise Greece ,μιας ΜΚΟ που συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς αναφέρθηκε σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που δεν έχει ξαναγίνει. Μια μικρή μονάδα γυναικών, δέκα γυναίκες από την περιοχή Πολυμύλου – Κοζάνης θα μπουν μέσα στο φωτοβολταϊκό και θα φυτέψουν .Θα .γίνουν μικροεπιχειρηματίες και θα πωλήσουν το προϊόν τους και θα φτιάξουν ένα brand. Το πρώτο προϊόν μέσα σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο. Ανοίγουμε τα προγράμματα σε όλη την Κοζάνη, φοιτητές, ανέργους με ομάδα ειδικών. Θα τους υποστηρίζουμε κάθε μήνα για την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή τροφίμων με ανθρώπους της αγοράς, θα είναι μέντορες τους, για business plan, καινοτόμα προϊόντα, διαδικτυακή προώθηση, οικοτεχνίες. Στις 7 Δεκεμβρίου ξεκινά το πρώτο σεμινάριο, η πρώτη εκπαίδευση. Η κα Ταπραντζή τόνισε και πάλι την πρώτη παραγωγή προϊόντων σε φωτοβολταϊκό πάρκο.

Με τη σειρά της η Κατερίνα Τσέπουρα, βοηθός διαχειριστή του CluBE μίλησε για τέσσερις περιοχές στο πάρκο για να γίνουν φυτέψεις, σε αυτοφυή φυτά και νέα φαρμακευτικά χωρίς απαιτήσεις σε νερό, που θα χαρακτηριστούν ως βιολογικά, μελισσόχορτο και λεμονοθύμαρο, τσάι του βουνού.

Ιωάννα Παπαδημητρίου