Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αθώων θυμάτων της ακραίας θηριωδίας των Κεμαλικών που κορυφώθηκε το 1919. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα γενοκτονικό σχέδιο του χριστιανικού πληθυσμού είτε με σφαγές και βίαιο εξισλαμισμό είτε με την πονηρή ανατολίτικη μέθοδο της αργής εξόντωσης, με εκτοπίσεις, εξοντωτικές οδοιπορίες, παρατεταμένες στερήσεις.

Η διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμη βοηθά να προστατεύσουμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας και λειτουργεί αποτρεπτικά σε άλλες γενοκτονίες, μαζικές θηριωδίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πόντος κάηκε όμως οι Έλληνες του Πόντου τον διέσωσαν και τον ‘’μετέφεραν’’ στη νέα τους πατρίδα. Παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό, δεν αλλοίωσαν το φρόνιμα και την ελληνική συνείδηση. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους, άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα και μπόλιασαν τις κοινωνίες της νέας τους πατρίδα με τον μοναδικό πολιτισμό τους.

Ο Πόντος ζει στα ήθη και έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού και μέχρι τη δικαίωση θα ηχεί στα αυτιά μας ο στίχος: ‘’Λύουμαι κι αροθυμώ ν’ ανασπάλω κι επορώ’’

Η Πρόεδρος
Γεωργία Τσαρίδου