Λευτέρης Ιωαννίδης: «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης»

Τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης σε ψήφισμα υπέρ της ελευθεροτυπίας ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ζήτησε η δημοτική παράταξη Τόπος Να Ζεις .Η πρόταση αυτή ήρθε σε συνέχεια των ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν από την εταιρεία KIEFER TEK ΕΠΕ απέναντι στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρωινού Λόγου www.prlogos.gr . Μάλιστα ζητήθηκε από το σώμα να συνυπογράψει το κείμενο με συντάκτες τους πρώην Νομάρχες Π. Μητλιάγκα και Ι. Ανδρεάδη.

Τελικά κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του δημάρχου:

«Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που θίγονται τα όρια της ελευθερίας του άλλου. Τα όρια αυτά δεν είναι αυτονόητα δεδομένα και συχνά ο προσδιορισμός τους δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις . Εκεί υπάρχουν τα αρμόδια όργανα να καθορίσουν πότε η ελευθερία του ενός καταπατά την ελευθερία του άλλου , πότε στα πλαίσια μια άκρως ευνοούμενης δημοκρατίας ξεπερνιούνται τα όρια. Είμαστε υπέρ της ελευθεροτυπίας με τις αρχές του δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος,  της ΕΣΗΕΑ και του παγκόσμιου χάρτη δεοντολογίας. Η προσφυγή είναι κίνηση αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας για όποιον δεν φοβάται την αλήθεια και δεν   έχει κάτι να κρύψει».

Τι ανέφεραν οι επικεφαλής

«Η δυνατότητα του καθενός να εκφράζεται χωρίς το φόβο δικαστικής προσφυγής είναι θεμελιώδης λίθος της δημοκρατίας. Η προσφυγή ενάντια σε ένα ΜΜΕ οδηγεί στον περιορισμό του πλουραλισμού και της άσκησης κριτικής. Πολλοί από εμάς έχουμε γίνει αντικείμενο κριτικής, σκληρής και άδικης .Μέσα από τη διαδικασία μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και να συμπαρασταθούμε στο μέσο » τόνισε ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, εισηγητής του θέματος «Ο ισχυρός έχει τον τρόπο αξιοποιώντας θεσμικά εργαλεία να υπερισχύει στους ανίσχυρους» είπε ζητώντας να ψηφιστεί το κείμενο του κ. Μητλιάγκα και κ. Ανδρεάδη,το οποίο δεν υιοθέτησε η συμπολίτευση.

Ακολουθεί το κείμενο:

«Όσοι πιστεύουμε στην ελευθερία έκφρασης του τύπου,όπως και κάθε μέσου ενημέρωσης της κοινής γνώμης και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά,για την ανάδειξη θεμάτων,που απασχολούν την κοινωνία μας,καθώς και τον αγώνα τους καθημερινά,για την προάσπιση του φυσικού μας πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος,προωθώντας τη διαφάνεια και την οφειλόμενη δημοσιότητα,δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς,βλέποντας δικαστικές κινήσεις εις βάρος τους,προκειμένου να επιτύχουν τη φίμωση τους.

Στηρίζουμε χωρίς περιστροφές, τον αγώνα που δίνουν,για δημοσιότητα και διαφάνεια ,διακινδυνεύοντας πολλές φορές, την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους,που ούτως η άλλως, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται, σε πολύ δύσκολες συνθήκες οικονομικής λειτουργίας.

Ο εκφοβισμός δεν πρέπει να περάσει.Η ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ,είναι το οξυγόνο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι, στους συντελεστές του proinos logos,στον αγώνα που έχουν μπροστά τους,όπως και κάθε μέσου,για διαφάνεια και δημοσιότητα. Όσοι ασπάζονται αυτές τις αρχές,μπορούν να συνυπογράψουν αυτό το κείμενο.»

Λάζαρος Μαλούτας: Η ελευθερία του ενός σταματά όταν θίγονται τα όρια της ελευθερία του άλλου

Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν υπάρχει αμφισβήτηση της καλής προαίρεσης , σύγκρουση της ελευθερίας του λόγου του ενός με την ελευθερία του άλλου .Όταν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια θέματα πρέπει να επιλυθούν στα δικαστήρια, όπως είπε . Ανέφερε μάλιστα τα παραδείγματα με τον κ. Βαξεβάνη που καταδικάστηκε για εξύβριση από τον Σαμαρά και του Πάνου Καμμένου για προσβολή της προσωπικότητας του Ανδίκου Παπανδρέου. Δεν μπορεί ο δημοσιογράφος να αφήνει ψεύδη και συκοφαντίες εναντίον άλλων . Η ελευθερία του ενός σταματά όταν θίγονται τα όρια της ελευθερία του άλλου, η επίλυση δεν μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους .Το πότε καταπατάται η ελευθεροτυπία αποφασίζουν τα όργανα . Η προσφυγή αποτελεί κίνηση αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας. Επειδή συνωστίζονται πολλοί να ταχθούν υπέρ της ελευθερίας η τακτική των προσφυγών δεν είναι άγνωστη στην τοπική κοινωνία. Είναι σαφή τα όρια της ελευθερίας του ενός με τα όρια της ελευθερίας του άλλου και εκεί υπάρχουν τα αρμόδια όργανα.

Κυριάκος Μιχαηλίδης : Όσοι ξεπερνούν τους κανόνες πρέπει να σταματήσουν

Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτοδοικητικός που θέλει να φιμωθεί η ελευθεροτυπία. Δεν είναι όμως θέμα δημοτικού συμβουλίου αν ένα ιδιώτης καταφεύγει κατά του τύπου , ποτέ παλιότερα δεν ήρθαν τέτοια θέματα στο δημοτικό συμβούλιο. Μειώνει αυτή η απόφαση συζήτησης το δημοτικό συμβούλιο. Τα στελέχη αυτά που συνυπογράφουν το ψήφισμα έχουν κάνει δικαστικές διώξεις κατά των ΜΜΕ , είπε  λέγοντας ότι δεν  πρόκειται για πολιτική δίωξη. «Αν θέλουν κάποιοι να ανασύρουν κάποιους από το βάθος και να τους πάνε ψηλά, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη . Ναι στην ελευθεροτυπία , όταν προσβάλλονται αξιοπρέπειες , άνθρωποι που αποκτήσαν την υπερηφάνεια τους και λοιδορούνται με τρόπο παράξενο , όσοι ξεπερνούν τους κανόνες πρέπει να σταματήσουν , αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι ασυδοσία».

Βαγγέλης Σημανδράκος: Διαπιστώνει κανείς τα υπόγεια ρεύματα των πηγών του ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ

Δεν είναι θέμα δημοτικού συμβουλίου  υποστήριξε και ο κ .Βαγγέλης Σημανδράκος αφού πήρε τη δικαστική οδό. Μια από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας του λόγου είναι η ελευθερία έκφρασης είπε σχολιάζοντας περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ένα θέμα μόνο και μόνο για κάποιο σόου από μια παράταξη . “Δυστυχώς από τα τελευταία δημοσιεύματα στα social media διαπιστώνει κανείς τα υπόγεια ρεύματα των πηγών του ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ” σημείωσε. Για αγωγές σε άλλα μέσα αναφέρθηκε ο κ.Σημανδράκος μιλώντας για την  εμμονή του κ. Ιωαννίδη με συγκεκριμένο πολίτη “.Η ελευθερία έχει κάποια όρια. Όποιος θίγεται έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει, είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Δεν πήρε θέση ο κ. Ιωαννίδης γiα μιντιακές εξωθερμικές υποκινήσεις του δημοτικού συμβουλίου”

Φώτης Κεχαγιάς: Ελευθεροτυπία ναι αρκεί να μην υπάρχει συκοφαντική δυσφήμηση και  σκοπιμότητες

Ο Φώτης Κεχαγιάς σημείωσε το ότι όλα έχουν ένα μέτρο μέχρι ποιο σημείο είναι η ελευθεροτυπία και το θέμα δεν έπρεπε να έρθει . Ελευθεροτυπία ναι αρκεί να μην υπάρχει συκοφαντική δυσφήμηση και  σκοπιμότητες .Όλα έχουν ένα μέτρο, όλοι έχουμε οικογένειες. Μάλιστα ανέφερε ότι είχε υποβάλλει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Πρωινού Λόγου και αναιρέσαμε ….Κάθε θιγόμενος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ολοκλήρωσε. Ο κ. Τζουμερκιώτης είπε ότι τα λεγόμενα κάθε δημοσιογράφου πρέπει να έχουν υπόσταση και να μην σπιλώνονται οικογένειες και εταιρείες. Πρότεινε να αποσύρει την προσφυγή ο κ. Πετρόχειλος και να αποκατασταθεί ηθικά αν έχει θιχτεί .

Οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων  

Ο Λάκης Γκούμας θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να στρέφονται κατά δημοσιογράφων και πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στο μέσο, ενώ η κα Αμανατίδου σημείωσε ότι δεν μπορεί να εκφέρει άποψη υπέρ του ενός ή του άλλων , δυο συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που για αυτά θα αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Ο Χάρης Κουζιάκης μίλησε για ένα μείζον θέμα που απασχολεί την κοινωνία και είναι πολιτικό θέμα, όταν σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο μιλούσαν δημοτικοί σύμβουλοι  για πολύ προσεκτικά κείμενα και τώρα οι ίδιοι αναφέρονται ότι είναι καταχρηστική η άσκηση της δημοσιογραφίας . «Η τοπική κοινωνία είναι υπέρ της ελευθεροτυπία χωρίς εισαγωγικά» συνέχισε.

«Είναι ένας απλός πολίτης ο Πετρόχειλος; Θα ήταν αν δεν τον άφηναν να μπει στο δημαρχείο με τη συμμετοχή τους στις εταιρείες που είχε» είπε ο κ. Τέλης Πουτακίδης «Οι εμπλεκόμενοι είναι σε σημείο που η παραίτησή τους από το όργανο θα βοηθήσει στην αξιοπιστία». Ο Κώστας Κυτίδης ανέφερε ότι όσο είμαστε στη δημόσια κριτική, άλλο τόσο είναι οι δημοσιογράφοι. «Καλά έκανε η εταιρεία και πήγε στα δικαστήρια την εφημερίδα στο δικαστήριο. Καλά θα κάνει και η εφημερίδα να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία κατά της εταιρείας και του κυρίου», είπε ο Γιώργος Ευκολίδης .

«Το θέμα τείνει τα όρια της γραφικότητας , δεν μπορεί να πάρει θέση το Δ.Σ. σε αντιδικίες. Δε φιμώνεται κανένας τύπος, όταν τα συμφέροντα θίγονται κατά τρόπο συκοφαντικό είπε ο κ .Βασιλακόπουλος. «Ναι στην ελευθερία έκφρασης, όχι στην παραπληροφόρηση, όχι στην προσβολή της τιμής και της υπόληψης , στη διαστρέβλωση , στη λανθασμένη διαμόρφωση της κοινής γνώμης» πρόσθεσε η κα Ελπίδα Κουιμτζίδου που αναφέρθηκε σε προσωπική επίθεση που δέχτηκε.

Ο κ. Φλώρος ανέφερε ότι όποιος εκφράζει αλήθεια δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, στη μάχη Δαυίδ και Γολιάθ θα είμαστε με το Δαυίδ. Όπως μπαίνει το θέμα ήρθε σαν συνέχεια όλης της διαμάχης και βολεύει αυτή η συζήτηση για να αντιπαρατεθούν οι δυο παρατάξεις ποια συμφέροντα θα επικρατήσουν στο Μαυροδέντρι είπε ο Νόντας Στολτίδης απέχοντας από την συζήτηση. Ο κ. Πάσχος Καλαμπούκας είπε ότι « δε μπορούμε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια, υπάρχει ένα θέμα μιας εφημερίδας με έναν ιδιώτη, αυτά είναι γελοία θέματα , θα καταδικάσουμε τον ιδιώτη ή την εφημερίδα;» ρώτησε.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης Νούλα Τουμπουλίδου απείχε από την ψηφοφορία. Ενημέρωσε επίσης το σώμα για την αποστολή στον ελεγκτή νομιμότητας όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν παρότι ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης δεν τα προσκόμισε ποτέ. Για υποκειμενικές κρίσεις στο διαβιβαστικό προς την Αποκεντρωμένη αναφέρθηκε ο Χάρις Κουζιάκης .

Ιωάννα Παπαδημητρίου