ΣΕ ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Γενική συνέλευση με θέμα την πορεία της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής  του χωριού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται,  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή . Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το θέμα που έχει προκύψει με τη μείωση των τιμών της απαλλοτρίωσης στο Εφετείο, ζητώντας να βρεθεί λύση και να μη χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα, ενώ σε καλό στάδιο βρίσκονται και οι μελέτες για την μετεγκατάσταση. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα ή όχι μεταφοράς των κοιμητηρίων του οικισμού, μιας και η ΔΕΗ θέλει να επεκτείνει το ορυχείο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, οι διαιδκασίες προχωρούν και είναι σε καλό στάδιο. Αναλυτικότερα, η πολεοδομική μελέτη όχι μόνο έχει τελειώσει, αλλά έχει εγκριθεί και από το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας  και έχει φύγει ήδη για εγκριθεί από την Αθήνα. Η Μελέτη Στρατηγικής και Περιβαλλοντικής εκτίμησης επίσης έχει εγκριθεί , έχει εγκριθεί η Γεωτεχνική Μελέτη . Απομένει η οριοθέτηση των ρεμάτων, ώστε να εγκριθούν οι φάκελοι και να φύγουν στην Αθήνα . Η διαδικασία αυτή είναι σε φάση ολοκλήρωσης και θα σταθεί στο ΥΠΕΚΑ, ώστε να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία και να εγκριθεί η διαδικασία για το Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, γίνονται οι τεχνικές μελέτες για την κατασκευή των έργων υποδομής του νέου οικισμού.”Στόχος είναι να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο και να συντονίζουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος  με την αποπεράτωση των μελετών, όπως έγινε και στην Ποντοκώμη, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Ο Δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης, από την πλευρά του, τόνισε πως τα ζητήματα που απασχολούν τον οικισμό είναι συγκεκριμένα  και ένα εξ αυτών είναι οι επιστροφές των χρημάτων  λόγω της μείωσης των τιμών του Εφετείου από τις πρωτότυπες. Η λύση που προωθείτε είναι να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη με νομοθετική ρύθμιση, μάλιστα θα γίνει και σχετικό ραντεβού με τον υπουργό κ. Σταθάκη . Για την ώρα, έχει γίνει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ξανασυζητηθεί το θέμα σε επίπεδο εφετείου, ήταν να εκδικαστεί αλλά πήραν αναβολές, ώστε να υπάρξουν αναβολές, για να βρεθεί λύση. Ένα δεύτερο θέμα που συζητήθηκε είναι η εξέλιξη στην πορεία της μετεγκατάστασης, μιας και προ τριών ημερών υπεγράφη και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων . Ολοκληρώθηκε η οριοθέτηση των ρεμάτων και αναμένεται η έκδοση Τοπικού Ρυμοτομικού, το επόμενο διάστημα, τόνισε ο δήμαρχος . Το τρίτο θέμα που βάζει το Τοπικό Συμβούλιο προς συζήτηση, είναι το τι θα γίνει με το κοιμητήριο , μιας και υπάρχει μια πίεση από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε εκσκαφές  για να  προχωρήσει το ορυχείο.

Από πλευράς περιφέρειας παραβρέθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος Μαρία Καρυπίδου, που τόνισε τη συμπαράσταση της Περιφέρειας για την πορεία της μετεγκαταστασης. Ενημέρωση για το νομικό κομμάτι έκανε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλης Τσιότσιας, λέγοντας πως η λύση που είχε βρεθεί με την τιμή που εκδικάστηκε στους κατοίκους να είναι μικρότερη από αυτή που εκδίκασε το εφετείο, με τον ίδιο να προκρίνει να βρεθεί μια λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης. ΓΙα το θέμα θα γνωμοδοτήσει ο  συνταγματολόγος κ. Σωτηρέλης, με τον κ. Τσιότσια να τονίζει πως πρέπει πρώτα να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των κοιμητηρίων, προτάθηκε να γίνει μια σχετική συνάντηση με τη ΔΕΗ για να δουν πόσο πιεστικό είναι το χρονοδιάγραμμα της, ενώ παράλληλα είναι στο κλείσιμό τους οι μελέτες για το νέο κοιμητήριο του οικισμού.

φωτος από video eordaia.org

Β.Σ.