Τον Ποπάυ πρωτοέφερε στην Ελλάδα το 1956 ο εκδότης του περιοδικού κόμικς «Γέλιο και Χαρά». Γύρω στα μέσα του 1973 ο Ιωάννης Δραγούνης (Πηδάλιο Πρεςς) πήρε την άδεια και δημοσίευσε εκ νέου τις περιπέτειές του σ’ ένα περιοδικό, το οποίο λατρεύτηκε αμέσως από τα παιδιά και έγινε το αντίπαλο δέος του Μίκυ. Ήταν τόσο δημοφιλές, που μέχρι και οι πωλήσεις του σπανακιού, του λαχανικού που τροφοδοτούσε τη δύναμή του, αυξήθηκαν!

Στις ΗΠΑ η πρώτη εμφάνισή του έγινε το 1929. Κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου η δημοτικότητά του έφτασε σε νέα ύψη. Οι ταινίες του προβάλλονταν τακτικά σε στρατόπεδα για να ενισχύσουν το ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών. Σε μία μάλιστα από αυτές ο Ποπάυ και ο Μπρούτο για πρώτη και τελευταία φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να δείρουν μια ομάδα Γιαπωνέζων στρατιωτών.

Τα περισσότερα από τα εξώφυλλά του στην Ελλάδα, όπως κι αυτό το επετειακό για την 28η Οκτωβρίου, τα φιλοτέχνησε ο εξαιρετικός σκιτσογράφος και καλλιτέχνης, Άκης Αβαγιανός.

Για την εθνική μας επέτειο του ΟΧΙ χρόνια πολλά σε όλο τον Ελληνισμό απανταχού της γης!! Αποτελεί για μας ημέρα τιμής και περηφάνιας.

Πηγή fb:Tsiompanos Yannis