«Η Δυτική Μακεδονία, η Περιφέρεια των Λιμνών, των ποταμών και των οροσειρών δεν εξαντλείται σε λίγες γραμμές. Δεν αρκούν για να περιγράψουν τα μνημεία της, τις εξαιρετικές Μονές της, τις φυσικές ομορφιές της, την γαστρονομία της, τους ανθρώπους της, που δημιούργησαν βαρύτιμη Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και την διατηρούν έως σήμερα. Είναι το πιο ανόθευτο και αυθεντικό κομμάτι της χώρας. Είναι τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Κοζάνη. Είναι η Δυτική Μακεδονία. Ο επόμενος και παντοτινός προορισμός σας».

Υπέροχα ορεινά τοπία
Συνοδοιπόροι σε κάθε βήμα σας τα βουνά της, η Βόρεια Πίνδος, τα Πιέρια, τα Καμβούνια, το Άσκιο, το Βέρμιο κι ο Μπούρινος, το Βόιο, ο Βόρρας, το Καϊμακτσαλάν, ο Βαρνούς κι ο Τάλιαρος και φυσικά ο αγέρωχος Γράμμος. Άφθονες οι πηγές τους, πολυάριθμα ρυάκια, κα- ταρράκτες και ρέματα ζωντανεύουν τις πλαγιές τους, τα πολύμορφα βαθύσκιωτα δάση τους, τη σπάνια χλωρίδα τους και γίνονται φιλό- ξενη κατοικία για την άγρια και φτερωτή πανίδα. Στην αγκαλιά αυ- τών των ορεινών συμπλεγμάτων θα συναντηθείτε με τις πιο όμορφες λίμνες τις Ελλάδας. Ορεινές, φυσικές και τεχνητές, στεφανώνουν τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και κρύβονται στην αγκαλιά της, σταθερά και ζωτικά.

Υδάτινο Περιβάλλον
Η Ορεστίδα νωχελικά απλωμένη στα 630 μέτρα υψόμετρο, προσφέρει νησιωτικό χρώμα στην γραφική Καστοριά, την πόλη- μουσείο, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και την πλούσια Βυζαντινή κληρονομιά. Ανηφορίζοντας πάντα… Σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 800μ, φυσικά στην Φλώρινα, θα συναντηθείτε με την Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, τον ακριτικό υδάτινο κόσμο που ενέπνευσε δεκάδες σπουδαίους καλλιτέχνες και φυσιολάτρες, τον υδροβιότοπο εκατοντάδων ειδών, με τους παραλίμνιους πετρόκτιστους οικισμούς να στέκονται ολόγυρά τους ασάλευτοι φύλακες και τα μικρά ψαροκάικα να λικνίζονται στα νερά τους. Κοντά και η Βεγορίτιδα, απ’ τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας, να ενώνει νομούς και χωριά και να αποτελεί έναν απ’ τους πλουσιότερους τόπους ορνιθοπανίδας των Βαλκανίων, με τα νερά της να χάνονται στα σωθικά του Βέρμιου και την μικρή και γοητευτική Ζάζαρη να την …ακολουθεί πιστά. Παραδίπλα η Χειμαδίτιδα και η λίμνη Πετρών στολίζουν τον κάμπο του Αμυνταίου, αγναντεύοντας τες από ψηλά με τους απέραντους αμπελώνες.
Παρέκει στην Κοζάνη, η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου με την σπάνια βιοποικιλότητα και την ονομαστή γέφυρα των Σερβίων, χαϊδεύει τους πρόποδες των Πιερίων.
Λίμνες και βουνά. Με πιο… φρέσκια, την λίμνη του Ιλαρίωνα, μεταξύ Γρεβενών και Κοζάνης, να αναδύεται απ’ τα νερά του Αλιάκμονα και να συστήνεται στο Κόκκινο Φαράγγι και στους επισκέπτες.

Μέγας ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος ελληνικός ποταμός, κατηφορίζοντας ψηλά από το Γράμμο ζωογονεί τον τόπο τροφοδοτούμενος από τον γιο της Πίνδου το Βένετο και την Παρμόριτσα παιδί του Βοϊου.

Στο συνόλό της η περιοχή συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό λιμνών στον Ελλαδικό χώρο.

#Γρεβενά #Καστοριά #Φλώρινα #Κοζάνη credits: Afroditi Kalomari, Giannis Tountas – Περιοδικό “#Διακοπές”.