ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Η παρουσίαση του βιβλίου μου << Σπάρτη Πισιδίας -Νοτιοανατολική Μικρά Ασία . >> ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ SON 32
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Σπάρταλη εκ πατρός

Πριν από λίγο καιρό μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε στο προσωπικό email,

Ήταν μια εκπομπή που παρουσιάστηκε από το μεγαλύτερο συγκρότημα τύπου ( εφημερίδα -τηλεόραση -διαδίκτυο ) SON32 στην πατρίδα του πατέρα μου την Σπάρτη , μια πόλη που λίγα χρόνια πριν από την αποπομπή των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 1922 οι Έλληνες ξεπερνούσαν τις 8000 σε σύνολο πληθυσμού περίπου 35000 κατοίκων μέσα στην πόλη σε και σήμερα είναι μια πόλη που πλησιάζει τις 300000 . και η περιφέρεια τις 480000 κατοίκους.

Ήταν εκπομπή του αρθρογράφου & ιστορικού ερευνητή Bayram Aygun με την οποία παρουσιάζει το βιβλίο που έγραψα << Σπάρτη Πισιδίας -Νοτιοανατολική Μικρά Ασία . >> διάρκειας 35,43 λεπτών.

Με τον τίτλο İZ BIRAKANLAR που μεταφράζεται στα Ελληνικά << Όσοι αφήνουν τα σημάδια τους >>.μεταδόθηκε στις 29/12/2023 και είναι αναρτημένη στο youtube του καναλιού << Kanal32 >>

Η εκπομπή αναφέρεται στην ζωή των Ελλήνων στην Σπάρτη πριν από το 1922 και την προσφορά τους στην οικονομία ,το πολιτισμό την τέχνη και γενικά την δραστηριότητα τους που ήταν η αίτια της πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης της που τα σημάδια της είναι ορατά ακόμη και σήμερα 100 χρονιά μετ την συμφωνία ανταλλαγής της Λοζάνης του 1923 και την Μικρασιατική καταστροφή .

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την Τουρκική γλώσσα μου μετέφεραν την γενική εικόνα του περιεχομένου της ,που δεν είναι άλλο από εγκωμιαστικά λόγια για το βιβλίο και το πρόσωπο μου .

Παρουσιάζοντας μάλιστα πολλές φωτογραφίες μέσα από το βιβλίο .

Δεν θα πω τίποτα για όσα είπε για μένα , θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι 45 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα μου Παντελή η εικόνα και το όνομα του επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε και εγκατέλειψε αναγκαστικά σε ηλικία 12 ετών ,Μια επιθυμία που συνεχώς επαναλάμβανε με την φράση << Εγώ θα ξαναπάω στην πατρίδα μου >> ,εκπληρώθηκε κατά κάποιο τρόπο. .

Από ότι είδα μάλιστα σε πρόσφατη δημοσίευση άλλου άρθρου του ίδιου δημοσιογράφου στην εφημερίδα του SON32 , συμπεριλαμβάνεται και μια καρποστάλ της πατρίδας του που είχε λάβει ο πατέρας μου το 1973 και την είχε συνεχώς στην τσέπη του έχοντας <<λιώσει >> στην κυριολεξία ενδεικτική της μεγάλης νοσταλγίας του.

Απέσπασα από την εκπομπή και αναρτώ κάποιες από τις φωτογραφίες τις οποίες παρουσίαζε ο καλός δημοσιογράφος Bayram Aygun , αλλά και την φωτογραφία που είχε σε νέο του άρθρο του που συμπεριλαμβάνει την <<λυομένη καρποστάλ >> λέγοντας τον συγχρόνως ευχαριστώ για την ευχάριστη έκπληξη που μου επεφύλαξε.


Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες .
Φωτογραφίες που συμπεριλαμβανόταν στο τέλος του βιβλίο και ήταν αφιερωμένο στην μνήμη των μελών της οικογενείας Καπλάνογλου που έφθασαν στην Ελλάδα το 1922 Παντελής και η μητέρα του Ανδρονίκη ,ο αδερφός του Κυριάκος και η οικογένεια της αδερφής τους Ευαγγελία και τα παιδιά της που εμφανίζονται στο video που μεταδόθηκε. στην τηλεόραση στην Σπάρτη κατά την παρουσίαση του βιβλίου

Το VIDEO της εκπομπής
Παρουσίαση του βιβλίου στην Σπάρτη ( Isparta ) της Μικράς Ασίας )
https://www.youtube.com/watch?v=NG3tUndiSfM