Με το πρόσφατo σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, υπό τον αποπροσανατολιστικό τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», καταστρατηγείται η θεμελιώδης αρχή περί καθολικής, ισότιμης και δωρεάν υγείας για όλους τους ανθρώπους και αντικαθίσταται από την απόλυτη δυστοπία , αυτή της εξυπηρέτησης των πολιτών για θέματα υγείας κατά προτεραιότητα και με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Με άλλα λόγια, οι έχοντες τη δυνατότητα πληρώνουν, οι μη έχοντες περιμένουν τη σειρά τους όταν, εφόσον και εάν.., δηλαδή το «φακελάκι» κάποιων επίορκων σήμερα νομιμοποιείται ευρύτερα!

Η παροχή έργου από ιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία, καθώς επίσης και η αντίστοιχη των ιδιωτών ιατρών στις δομές του ΕΣΥ θα προκαλέσουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την κατάκτηση της νέας και κερδοφόρας αγοράς των «πελατών» ασθενών. Δεν απασχολεί, βέβαια, το γεγονός ότι το ΕΣΥ χρηματοδοτείται από τα ασφαλιστικά ταμεία στο βαθμό που αυτά έχουν τους αναγκαίους πόρους και εφόσον δεν έχουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έσοδα των οποίων (ασφαλιστικών ταμείων και προϋπολογισμού) προκύπτουν με τη σειρά τους και από τους νέους «πελάτες» είτε μέσω των φόρων, είτε μέσω των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ούτε απασχολεί ότι υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γίνουν «πελάτες», οι οποίοι επίσης πληρώνουν φόρους και εισφορές και είναι συντριπτικά οι περισσότεροι στη χώρα. Ακριβώς στη χώρα με τη δεύτερη μικρότερη αγοραστική δύναμη των πολιτών μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, με το μεγαλύτερο ποσοστό ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών και ένα από τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά ποσοστά φτώχειας και, ταυτόχρονα, τη χώρα με έναν πληθωρισμό που κατατρώει ταχύτατα το διαθέσιμο εισόδημα. Η αδικία για αυτούς του ανθρώπους θα είναι διπλή: αφενός μεν ραγδαία αύξηση των ακάλυπτων και πολλές φορές ζωτικής σημασίας υγειονομικών τους αναγκών και, αφετέρου, άνιση μεταχείριση στην περίπτωση που καταφέρουν κάποια στιγμή να νοσηλευτούν, διότι θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι ο ασθενής «πελάτης» θα τυγχάνει της ίδιας ακριβώς μεταχείρισης με τον πτωχό «μη πελάτη» αναξιοπαθούντα. Η αδικία αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στα επαρχιακά νοσοκομεία μεταξύ αυτών και στα της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Σε ήδη υποστελεχωμένα συστήματα και στην περίπτωση που κάποιοι μόνιμοι ιατροί αποφασίσουν να ιδιωτεύσουν ή να πραγματοποιήσουν απογευματινά χειρουργεία, αυτό θα οδηγήσει νομοτελειακά σε υποβάθμιση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επιπλέον, όλοι σχεδόν θα επιβαρυνθούν με την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία. Όχι μόνο λόγω της παραχώρησης υπηρεσιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και λόγω της έντασης του ήδη υπαρκτού φαινομένου της προκλητής ζήτησης, δηλαδή της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες που δεν χρειάζονται και που είναι το αποτέλεσμα αθέμητων συναλλαγών. Σήμερα οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι στο 40% του συνόλου τον δαπανών, μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Αλλά ούτε αυτό απασχολεί, αντίθετα σκοπός είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο για να υπάρξουν οι λίγοι κερδισμένοι που θα εκμεταλλευτούν τη νέα αγορά των ασθενών «πελατών» (κάποιοι ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κλινικάρχες, προμηθευτές αγαθών κ.ά). Άλλωστε, για αυτούς τους λίγους δημιουργήθηκε το νέο πεδίο κερδοφορίας, με τη συστηματική, μέσω υποστελέχωσης, απαξίωσης του ΕΣΥ, στην εξυπηρέτηση αυτών των λίγων αποσκοπεί το σχέδιο νόμου. Ιδιαίτερα στην περίοδο του covid, η μη υποστήριξη του ΕΣΥ προκάλεσε εκατόμβες θυμάτων, οδήγησε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε burn out και συνακόλουθα σε έξοδο από το σύστημα.

Η »αγοραία» λοιπόν αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, συνεπικουρούμενη από την παντοκρατορία της στα ΜΜΕ και την αυταρέσκεια του 41%, της επιτρέπει να διαπράττει εγκλήματα σε βάρος των πολλών προκειμένου να ευνοήσει λίγους και ημέτερους. Πρόκειται για καθαρά ταξική πολιτική που λανσάρεται ανερυθρίαστα με το γελοίο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ενισχυθεί το ΕΣΥ και το ότι προτείνει είναι για να επιταχυνθεί ο ρυθμός εξυπηρέτησης των ασθενών σε αναμονή. Ωστόσο, ενώ δεν υπάρχουν χρήματα, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, για την γενναία αύξηση των αποδοχών του ιατρικού και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ, προσελκύοντας έτσι ιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα και αντιστρέφοντας το brain drain, δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν κίνητρα, ώστε να στελεχωθεί το σύστημα σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, δεν υπάρχουν χρήματα για να προστεθούν απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες (αποκατάσταση, γηριατρική, ιατρική της εργασίας, ψυχιατρική υποστήριξη κ.ά), δεν υπάρχουν χρήματα για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.λπ., Υπάρχουν χρήματα για δυσθεώρητες και αδιαφανείς προμήθειες εξοπλισμών, για εξωφρενικές αμοιβές στα golden boys, για φοροαπαλλαγές στους πλουσίους, για επιδοτήσεις και εύνοιες μόνο λίγων επιχειρηματικών ομίλων και, επίσης, υπάρχουν περιθώρια για τη μη φορολόγηση της αισχροκέρδειας των τραπεζών, των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων καυσίμων και των supermarkets.

Είναι φανερό ότι τα πεπραγμένα της ΝΔ είναι πάνω κάτω τα ίδια με τα αντίστοιχα σημερινών αλλά και προηγούμενων, όπου γης, νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων. Αν δε προστεθούν σε αυτά: η κατάλυση του κράτους δικαίου, ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και η εξαγορά συνειδήσεων, μέσω της προπαγάνδας και των εκτεταμένων πελατειακών δικτύων, προκύπτει ένα αποτέλεσμα ζοφερό για τις ελευθερίες, τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες και εντέλει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο οικονομικά ευάλωτων.

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να μπει ένα φρένο σε αυτήν την κατάσταση, θα αγωνιστεί για την ανατροπή της.

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν είναι με όλους, είναι μεροληπτική υπέρ αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Νέα Αριστερά ΠΕ Κοζάνης