Ο τίτλος έξοχος: «Η ΔΕΗ μετοχοποιεί το 5% των φωτοβολταϊκών έργων Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης προς όφελος των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών».

Το περιεχόμενο ακόμα καλύτερο:

Τι «αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς μεριδίων», τι «ευκαιρία στους κατοίκους να αποκτήσουν μέρισμα από την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί», τι «συμμετοχικότητα στα μεγάλα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ»… χάρμα οφθαλμών! Ιδιαίτερα εκείνο το υπογραμμισμένο: «Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως καινοτόμα απόφαση που κάνει τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών συνεπενδυτές στα μεγάλα έργα της επιχείρησης…» έξοχο! Υπόδειγμα αυτοθαυμασμού! Για το -από 31 Μαΐου- Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, ο λόγος.

Εκείνο δε το καταπληκτικό: «υλοποίηση της στρατηγικής της Δημιουργίας διαμοιραζόμενης αξίας (Creating Shared Value)», όλα τα λεφτά! Αυτό είναι επικοινωνιακή πολιτική «…όχι ποντικοκούραδα» που θά ΄λεγε η γιαγιά μου!

Τι, τσάμπα τους πληρώνουν τους επικοινωνιολόγους; Μόνο για να «καινοτομούν» στέλνοντας τον κεραυνό από το σήμα της ΔΕΗ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Έχουν κι άλλες «καινοτομίες» στο μανίκι τους!

Αντιγράφω από τη περσυνή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Bild, στις 26 Μαΐου 2020, όπως δημοσιεύεται επίσημα στο Διαδίκτυο:

“…Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες…” (οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, τρείς φορές τουλάχιστον, το γεγονός πως από την πρόωρη και βιαστική απολιγνιτοποίηση, επωφελούνται γερμανικές εταιρείες, ενώ μια φορά μόνο, σημειώνει πως οι κάτοικοι θα βρουν κάτι άλλο να κάνουν!!! Αυτά, στη «Bild» και τους αναγνώστες της. Γνωρίζει το ποιόν τους! Δεν παρουσίασαν καμμιά βελτίωση από το 1974, όταν ο Χάινριχ Μπελ ξεμπρόστιαζε τον Τύπο της χώρας του και ιδιαίτερα τη «Bild», με το αριστούργημά του «η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ»… Άλλωστε, αυτοί -σε αντίθεση με τους κατοίκους- δεν σηκώνουν και πολλά!

Μέτρησαν, λογάριασαν, ξαναμέτρησαν στα κυβερνητικά επιτελεία και είδαν πως με το πολυδιαφημισμένο «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» δε φαίνεται φως, ούτε φαίνεται να προκύπτει ικανός αριθμός νέων θέσεων εργασίας… και τό ΄ριξαν στις «καινοτομίες»! Εξ ου και το Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ… Όπως ισχυρίζεται ο Μίλαν Κούντερα: «Η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού»!

Προσωπικά, δεν θεωρώ πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις τοπικές κοινωνίες και τις επενδύσεις που αυτές έχουν ανάγκη. Κι εξηγούμαι επί του συγκεκριμένου: Τα Φωτοβολταϊκά ΔΕΝ είναι επένδυση, τουλάχιστον όχι τέτοια που την φαντάζεται ο κόσμος! Δεν είναι μόνο που επιδοτούμε την κατασκευή τους, είναι που τους εξασφαλίζουμε αεριτζίδικο κέρδος με επιδοτήσεις που δίνονται από το κράτος και αντλούνται από τον λογαριασμό ρεύματος και των τοπικών κοινωνιών (ΕΤΜΕΑΡ). Οι θέσεις εργασίας, που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στη χώρα κατασκευής, ενώ για να λειτουργήσει ένα φ/β δεν χρειάζεται μόνιμο προσωπικό –ούτε τους 1-2 που θα απαιτούσε ένα αντίστοιχο αιολικό! Επομένως, ζητάνε από τους κατοίκους να πληρώσουν το φωτοβολταϊκό της RWE, με μόνο αντίκρισμα την όποια απασχολησιμότητά τους στο στάδιο της κατασκευής του!

Η ουσία αυτού που θέλουν να πουν είναι: Αν θέλετε επενδύσεις, αυτές θα είναι τέτοιες που τις απαιτούν οι Εταίροι δανειστές και οι χρηματαγορές τους και όχι αυτές που έχουμε ανάγκη ως έθνος. Όσο για τη χρηματοδότηση αυτών των «επενδύσεων», επιδοτήσεις και δάνεια από τον ιδρώτα και το αίμα του λαού μας! Οι Γερμαναράδες και οι λοιποί «κουτόφραγκοι» έρχονται να εισπράξουν στα σίγουρα κι όχι να ρισκάρουν επενδύοντας. Έρχονται να μας δέσουν και με καινούργια δάνεια που εξυπηρετούν πρωτίστως τη δική τους κερδοσκοπία κι ουδόλως τη δική μας ανάπτυξη! Αυτά όμως δεν είναι επικοινωνιολογικώς ορθά. Οπότε, το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό, πουλάει στο πόπολο αισιοδοξία και μερτικό/«μέρισμα» από τις «μελλοντικές σημαντικές αποδόσεις»!

Ορισμένοι, κακοπροαίρετοι αντιευρωπαϊστές, το πάνε ακόμα παραπέρα: θεωρούν πως επειδή η συγκεκριμένη «επένδυση» εξαγγέλλεται, από το 2008, επί Αθανασόπουλου ακόμα, το Δελτίο Τύπου δεν είναι κάτι διαφορετικό από τα Δελτία Τύπου της τότε Διοίκησης, παπαγαλάκι για χρηματιστηριακό τζόγο! Δεν τους έχω για τέτοιους. Βέβαια, μπορεί και να πέφτω έξω…

«Επιφανειακά, ένα έξυπνο ψέμα. Κατά βάθος, η χαζή αλήθεια»! Κούντερα και πάλι.

Η χαζή αλήθεια: Η απολιγνιτοποίηση και αυτό που βάφτισαν βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των αγορών εργασίας κι ενέργειας δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τη χώρα και το λαό μας, ιδιαίτερα πλήττονται οι λιγνιτικές περιοχές. Η τιμή του ρεύματος, οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί, οι τοπικές αγορές, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ήδη μετρούν απώλειες… Κι ακόμα η απολιγνιτοποίηση και η λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη δεν έχουν καν ξεκινήσει… Που νά ΄ρθει και η «μετά-COVID» εποχή με τους καινούργιους εργασιακούς, ασφαλιστικούς και φορολογικούς νόμους, τις καινούργιες ιδιωτικοποιήσεις…

Μπροστά σε τούτα η ΔΕΗ, χωρίς καμμιά τσίπα, την ίδια ώρα που με την αποεπένδυσή της στα λιγνιτικά «απανθρακώνει» τις τοπικές κοινωνίες σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, έρχεται και τους ζητάει να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των κερδών των Γερμανών!

Τους το πουλάει μάλιστα, με το κλασικό, λειτουργικό και γι αυτό έξυπνο ψέμα της ευχάριστης στην ακοή γενικότητας: «Η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες και η υλοποίηση πολιτικών Βιώσιμης ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιχειρηματική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί σημαντικές δράσεις που έχουν ως κύριο αποδέκτη τόσο τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο». Βέβαια, αν ρωτήσει κανείς ποιες είναι αυτές οι ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ δράσεις, δεν νομίζουμε να λάβει συγκεκριμένη απάντηση…

Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς! Ή σωστότερα: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω μέλι»!

Γ. Γεωργής
Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ/ΚΗΕ
To διαβάσαμε στο kokinokamini.blogspot.com